Rasistanklager mot «Seinfeld»-gjengen

Også på 90-tallet fikk Kramer & co. kjeft.

(Dagbladet.no): - Kast ham ut! Han er en nigger. Han er en nigger! Han er en nigger!

Michael Richards raseriutbrudd mot en svart publikummer under et standup-show er månedens store underholdningsskandale i USA. Richards - som spilte Kramer i «Seinfeld» - bedyrer imidlertid at han ikke er rasist, og får støtte av sine tidligere motspillere i serien.

Men timingen for utbruddet kunne ikke vært verre. Rasist-anklager har nemlig «Seinfeld» slitt med før, og til neste uke lanseres sesong sju av den legendariske komiserien på DVD i USA.

Demonstrerte mot Kramer

27. mai 1998 protesterte hundrevis av puertoricanere utenfor hovedkontoret til tv-selskapet NBC. Årsaken var en «Seinfeld»-episode kalt «The Puerto Rican Day Parade», som var en av de siste i seriens historie.

Her klarer Kramer ved en feiltagelse å sette fyr på et puertoricansk flagg. For å slukke flammene tramper han gjentatte ganger på flagget, noe som blir observert av festdeltakere som feirer Puerto Ricos nasjonaldag.

De starter et opprør, og angriper Jerry Seinfelds bil.

- Slik er det hver dag i Puerto Rico, kommenterer Kramer.

RASISTER?: Få fans av «Seinfeld» vil vel tro at Jerry, Elaine og Kramer skulle være rasister. Men på 90-tallet haglet anklagene mot serien.
RASISTER?: Få fans av «Seinfeld» vil vel tro at Jerry, Elaine og Kramer skulle være rasister. Men på 90-tallet haglet anklagene mot serien. Vis mer

Og dette var ikke det eneste episoden i seriens historie, som folk nå diskuterer, i mer eller mindre fullt alvor, i forbindelse med Richards-angrepet.

Én gang ble for eksempel Kramer altfor lenge i et solarium for å imponere sin svarte kjæreste. I en annen episode kler han seg opp som en 70-tallshallik og angriper prostituerte. I en tredje episode tar han på seg en mohair-genser, noe som framprovoserer en allergisk reaksjon hos pizzabudet. Som «selvsagt» er svart.

Få svarte karakterer

En kritikk som ofte ble gjentatt mot «Seinfeld» var også mangelen på svarte karakterer.

Etter hvert kom det imidlertid noen, som sjefen til George og advokaten til Kramer. I én episode forsøker George å få seg noen afroamerikanske venner, for å imponere sjefen sin.

George: Maybe if he could see me with some of my black friends...

Jerry: That would be great except that you don\'t really have any black friends. Outside of us, you don\'t really have any white friends, either...

Tuller med hudfarge

Rasistanklager mot «Seinfeld»-gjengen

Da Michael Richards kom med sin offentlige unnskyldning for rasist-utbruddet skjedde det sammen med en alvorstung Jerry Seinfeld i studioet til David Letterman.

Det kunne kanskje vært vel så interessant å høre hva Larry David - som skapte «Seinfeld» sammen med Jerry - mener om saken. David, en selverklært liberaler som også har deltatt på demokratenes landsmøte, er nemlig den som har tullet mest med spørsmål om hudfarge og religion etter at «Seinfeld» la ned.

I den kvasi-selvbiografiske komiserien «Curb Your Enthusiasm» blir han blant annet angrepet av en skuespillerinne som påstår hun aldri fikk spille i «Seinfeld» fordi hun er svart. En annen gang skaffer han seg en hund som viser seg å være rasist, og klarer å fornærme en svart lege ved å spøke om at han er kvotert inn på grunn av hudfargen.

For Larry David er spøk om raseproblematikk åpenbart ment som tøys fra en komiker som først og fremst syns det er gøy å tulle med egne fordommer og andres hårsårhet. Michael Richards\' rasistiske angrep kan derimot komme til å ødelegge en karriere som allerede var haltende.

  • Ifølge TMZ.com har Richards tidligere kommet med et hatsk angrep mot jøder som befant seg i publikum. Michael Richards er selv jøde, og det er også Larry David og Jerry Seinfeld. Richards benekter å ha kommet med antisemittiske bemerkninger.  
KAN KOSTE HAM KARRIEREN: Michael Richards utbrudd mot en svart publikummer har skapt raseri blant mange amerikanske kommentatorer.
SERIESKAPER: «Seinfeld»-skaper Larry David - her avbildet på demokratenes landsmøte - er spesielt glad i komikk rundt hudfarge og religion.