Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Rasister har også ytringsfrihet

De skal møtes med motdemonstrasjoner, ikke forhåndssensur, og dømmes for hva de sier, ikke hva andre tror de kommer til å si.

RETT MÅTE: Rasistiske demonstrasjoner skal møtes med motdemonstrasjoner og ikke forbud, som her, da en SIAN-markering i Kristiansand trakk tre hundre motdemonstranter. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix.
RETT MÅTE: Rasistiske demonstrasjoner skal møtes med motdemonstrasjoner og ikke forbud, som her, da en SIAN-markering i Kristiansand trakk tre hundre motdemonstranter. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix. Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

I kjølvannet av George Floyds dødsfall, og de mange beretningene om rasisme som minoritetsnordmenn forteller om, er det både forståelig og prisverdig at våre folkevalgte ønsker å gå mer offensivt inn i kampen mot fremmedfrykt.

Det er likevel verd å minne om at det er mulig å gå for langt, og gripe til metoder som bryter med grunnloven og grunnleggende rettigheter.

Bystyret i Trondheim var på vei i denne retningen da de ville forby demonstrasjoner med «rasistisk budskap» på kommunal grunn i Trondheim. De har senere moderert formuleringene sine, til at de ønsker å begrense antallet steder i byen der slike demonstrasjoner kan avholdes, og vil be Stortinget om å utrede mulighetene for et forbud. Men det er fremdeles et forslag som er illiberalt, og som bør forkastes.

Demonstrasjonsretten bygger på ytringsfriheten og forsamlingsretten, og står svært sterkt her til lands. Det var med denne rettigheten i bunn de mange demonstrantene som ønsket å protestere mot politivolden i USA kunne tillate seg å bryte statens smittevernregler. Dette er rett og slett ikke en rettighet som kan brukes som et våpen fra politisk hold, den kan ikke skjenkes eller inndras til organisasjoner man liker eller ikke liker.

Særlig alvorlig i saken fra Trondheim er det at et forbud eller en begrensning vil innebære forhåndsdømming, med andre ord: «Vi vet hva du kommer til å si, derfor forbyr vi deg å si det». Når rasismeparagrafen anvendes i møte med fordomsfulle og hatefulle ytringer, er det alltid etter at uttalelsene har falt, og slik må det være.

Den rette måten å møte rasistiske demonstranter på, er en årvåken og konsekvent tilbakevisning av verdiene de forfekter. Det er en lang og sterk tradisjon i Norge for at rasister blir møtt med kraftfulle motdemonstrasjoner. Det er bare å håpe at SIAN («Stopp islamiseringen av Norge») vil bli møtt av en lignende motstand hvis de gjennomfører markeringen de har planlagt i Trondheim 29. juni. Da SIAN demonstrerte i Kristiansand i fjor sommer, møtte tre hundre motdemonstranter opp.

Kampen mot rasisme må føres med alle de midler demokratiet tillater. Men når Trondheims varaordfører Mona Berger (SV) sier at hun vil «skjerme» innbyggerne mot støtende demonstrasjoner, må det påpekes at dette ikke er hennes jobb.

BRÅK: Lørdag er det store demonstrasjoner flere steder i London. Statsminister Boris Johnson går hardt ut mot demonstrantene på begge sider. Video: Ap Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!