LEDER

Dagbladet mener:

Rasister har også ytringsfrihet

De skal møtes med motdemonstrasjoner, ikke forhåndssensur, og dømmes for hva de sier, ikke hva andre tror de kommer til å si.

RETT MÅTE: Rasistiske demonstrasjoner skal møtes med motdemonstrasjoner og ikke forbud, som her, da en SIAN-markering i Kristiansand trakk tre hundre motdemonstranter. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix.
RETT MÅTE: Rasistiske demonstrasjoner skal møtes med motdemonstrasjoner og ikke forbud, som her, da en SIAN-markering i Kristiansand trakk tre hundre motdemonstranter. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I kjølvannet av George Floyds dødsfall, og de mange beretningene om rasisme som minoritetsnordmenn forteller om, er det både forståelig og prisverdig at våre folkevalgte ønsker å gå mer offensivt inn i kampen mot fremmedfrykt.

Det er likevel verd å minne om at det er mulig å gå for langt, og gripe til metoder som bryter med grunnloven og grunnleggende rettigheter.

Bystyret i Trondheim var på vei i denne retningen da de ville forby demonstrasjoner med «rasistisk budskap» på kommunal grunn i Trondheim. De har senere moderert formuleringene sine, til at de ønsker å begrense antallet steder i byen der slike demonstrasjoner kan avholdes, og vil be Stortinget om å utrede mulighetene for et forbud. Men det er fremdeles et forslag som er illiberalt, og som bør forkastes.

Demonstrasjonsretten bygger på ytringsfriheten og forsamlingsretten, og står svært sterkt her til lands. Det var med denne rettigheten i bunn de mange demonstrantene som ønsket å protestere mot politivolden i USA kunne tillate seg å bryte statens smittevernregler. Dette er rett og slett ikke en rettighet som kan brukes som et våpen fra politisk hold, den kan ikke skjenkes eller inndras til organisasjoner man liker eller ikke liker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer