<strong>HOMOFILI:</strong> Kaltham Lie og Amal Aden har begge stått fram som homofile. Det blir ikke bare tatt godt mot i flere innvandrermiljøer. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
HOMOFILI: Kaltham Lie og Amal Aden har begge stått fram som homofile. Det blir ikke bare tatt godt mot i flere innvandrermiljøer. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Debatt: Diskriminering i muslimske miljøer

Rasistiske holdninger blant muslimer er vanligere enn vi tror

Vi bør gjennomføre en seriøs og proff kampanje mot diskriminering. Jeg stiller. Gjør du, Erna? Gjør du, Bjurstrøm?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg vil takke Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm for hennes svarmin artikkel, hvor jeg beskriver diskrimineringen jeg opplever fordi jeg er muslimsk homofil. Det er veldig viktig at folk leser at politikere og samfunnstopper ikke aksepterer diskriminering i dagens frie Norge.

Bjurstrøm forteller at hun arbeider for alle som opplever forskjellsbehandling, mobbing og trakassering, og fremhever at hun er klar til å lytte og veilede når hun mottar klager. Det er godt å vite at ombudet finnes, og er rede til å stille opp.

Noen av oss må ta den belastningen det er å gå foran. Jeg legger vekt på å være ærlig med hvordan jeg opplever det samfunnet jeg bo i, og jeg er nøyaktig i formidlingen av mine opplevelser.

Jeg sier åpent ifra om hvilke holdninger jeg møter hos de som reagerer negativt på at jeg er den jeg er. Jeg tvinger meg ikke på andre mennesker, og har ingen interesse av å gå til en butikk som er eiet av muslimer for å provosere.

irkeligheten er at det koster mye å være i fokus, og jeg holder meg unna steder hvor jeg vet at jeg ikke er velkommen.

Ombudet oppfordrer til å melde ifra hva man opplever i hvert konkrete tilfelle, og fortelle hvem som gjennomfører diskriminerende handlinger. Det er viktig å vite hvilken risiko dette innebærer.

Æreskamp der familien blir involvert er ikke uvanlig. Jeg vet at mitt folk reiser frem og tilbake til Norge. Jeg har en stor familie i Irak som jeg ikke har hatt kontakt med på over 20 år, og som ikke har noe med saken min å gjøre her i Norge. Jeg vil ikke være en årsak til blodig æreskamp. Jeg er en person som ønsker fred.

Jeg er opptatt av at man ikke skal presses til taushet. Jeg ønsker å være ute blant mine venner og føle meg trygg. Jeg er ikke opptatt av å bure folk i fengsel, dømme dem i retten, eller gi dem bøter. I møte med de som trakasserer viser jeg stolthet og selvsikkerhet. Samtidig er det ikke slik at man kan be disse typene om å få deres navn og telefonnummer, slik at man kan anmelde dem.

Sakene som jeg tidligere har anmeldt til politiet er henlagt. Jeg anmelder igjen om jeg må, men jeg vet om en del homofile som ikke orker å anmelde vold eller diskriminering. Jeg forstår det. Det må derfor settes i verk andre type tiltak også, som ikke er avhengig av at enkeltpersoner setter seg i fare.

Rasistiske og hatefulle holdninger innen muslimske miljø er vanligere enn man tror. I mange kulturer er diskriminering en del av hverdagen. Det er imidlertid mange som ikke forstår hva diskriminering er. Mange fra våre kulturer oppfører seg slik som de har opplevd som helt normalt og har vært vant til fra vi er små. At oppførselen kan være krenkende, forstår man ikke før noen forteller om det.

Vi må heise antidiskrimineringsflagget høyt, så alle kan se det. Vi må gjøre alt som står i vår makt for å stoppe ondskapen som herjer over oss. Heldigvis begynner det å bli flere homofile muslimer som viser ansikt. Den somaliske kvinnen Amal Aden gjør en kjempeinnsats. I den siste tiden har programleder i NRK Noman Mubashir også stått frem. Begge forteller om sine vanskeligheter, og de har ofret og lidd mye.

Jeg tror vi burde gjennomføre en seriøs og proff kampanje mot diskriminering. Den må gå hver morgen i alle radiokanaler, kinosaler, før alle nyhetssendinger, og være klar på at diskriminering av folk på grunn seksuell legning er helt uakseptabelt.

Jeg stiller gjerne opp foran kamera, sammen med andre frontpersoner. Kanskje kunne statsministeren Erna Solberg og likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm bli med i kampanjen også?

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer