Rasistiske ruter?

Når latteren uteblir kommer lettkjøpte virkemidler veldig godt til syne.

FORSTÅELIG REAKSJON: «Det er da ikke så rart at Timbuktu reagerer?» spør Erle Marie Sørheim. 
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
FORSTÅELIG REAKSJON: «Det er da ikke så rart at Timbuktu reagerer?» spør Erle Marie Sørheim. Foto: Cornelius Poppe / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag trykket den svenske gratisavisa Metro en av Frode Øverlis vitsetegninger fra «Rutetid». Ruta forestiller mørkhudede fra et stammesamfunn hvor en av mennene har gått ned på kne for å be om høvdingdatterens hånd. Men, hun har enorme lår og i stedet for «hånd» spør han om å få hennes lår. Hvis kannibalreferansen skulle gått tapt for noen, har Øverli passet på å tegne inn en sort gryte med beinrester rundt i bakgrunnen.

I Sverige får ruta artisten Timbuktu til å steile, og han sender klagebrev til redaksjonen. (Noe også over femti andre gjorde.)

Her i Norge er det derimot Timbuktus reaksjon som skaper overskrifter og heftig opplyst debatt i kommentarfeltene. Timbuktu anklages for å være humørløs, selvhøytidelig og for å utnytte offerrollen. Svensker generelt blir også levnet liten ære.

Men det er da ikke så rart at Timbuktu reagerer? Vitsen framstiller svarte slik det var vanlig i tegneserienes barndom, med menneskebein i håret, bastskjørt rundt livet og med en forkjærlighet for å spise hverandre i stedet for å gifte seg med hverandre. Tegningen tar ikke akkurat noe på kornet slik Øverli gjør når han karikerer folk på sjekker'n eller mer eller mindre harmoniske familier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer