Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rask nødhjelp

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NØDHJELPSSAK: Det er positivt med gode forslag til hvordan vi fra Norges side kan bidra til å forbedre nødhjelpssystemet, og CARE Norges kronikk av 04.10. peker på mange forhold ved akutte katastrofer og verdenssamfunnets respons på disse som jeg er enig i. Vi må alle bidra til at de nødlidende får rett hjelp til riktig tid. Nettopp derfor er Norge tredje største giver til FNs nødhjelpsfond, et fond som har vist at de svært raskt bidrar i akutte situasjoner, men også til langvarige kriser - de såkalte glemte krisene. CAREs forslag om et eget, norsk nødhjelpsfond har jeg notert meg, men det er ennå for tidlig å si om det er det riktige svaret på de utfordringene vi har.

ET SLIKT FOND vil nødvendigvis måtte settes opp med et sekretariat, som ville måtte gjøre mye av det samme som UD gjør i dag. Og de ville stå overfor de samme utfordringene når det gjelder å prioritere mellom mange gode og presserende formål. Faren er at et slikt fond ville kunne bli et eget byråkrati i seg selv. Når det gjelder utsagnet om at hjelpeorganisasjonene ofte må vente i flere måneder før de får nødhjelpspenger fra UD, er dette en virkelighetsforståelse jeg ikke kan si meg enig i.

ERFARINGER FRA de større humanitære katastrofene vi har hatt i den senere tid, viser tvert i mot at Norge på verdensbasis har vært blant de aller raskeste til å komme på banen med humanitær bistand. Dette så vi under både flodbølgekatastrofen i Asia, under jordskjelvet i Pakistan i fjor og nå under krisene i Midtøsten og Sri Lanka. Det skyldes ikke minst det nære og viktige samarbeidet, og den uformelle og raske kontakten vi har med organisasjoner som for eksempel CARE.