Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rask reise til suksess

«Etter å ha lest romanen er det med en slags selvfølge man konstaterer at den har kommet ut: Det er som om den har vært der hele tiden.» Skriver Dagens Næringslivs anmelder etter å ha lest Lars Ove Seljestads romandebut «Blind». Bedre omtale kan en debutant neppe få. Men det stopper ikke her.

SOLID DEBUT. SJELDENT vellykket debut. Språklig rikt flommende.

Superlativene har vært mange og lange, i løpet av de to korte ukene romanen har vært ute. I dag er Seljestad nummer fem på Dagbladets bokbestselgerliste. Og det er ikke mindre enn en sensasjon. For ikke bare er «Blind» en debutroman. Den er skrevet på nynorsk. Når skjedde det sist? En nynorsk debutant rett inn på bestselgerlista.

Herdis Eggen i Cappelen er Seljestads redaktør. Hun fikk manus fra Seljestad i august og ga raskt beskjed: Dette ville Cappelen ha.

SIST FREDAG VAR det 41 eksemplarer igjen av førsteopplaget på 3000. Andre opplag er underveis. I tillegg blir «Blind» ekstrabok i Cappelens Bokklubb og Bokklubben Nye Bøker.

Redaktør Eggen har sin forklaring:

-  Romanen er tilgjengelig, ikke eksperimentell. Det er en bok mange kan lese. Jeg har fått høre at folk ikke greier å legge den fra seg, men blir liggende og lese til klokka tre om natta.

HAN KAN HA jobbet lenge med boka si, godeste Seljestad. I et intervju har han fortalt at det er 22 år siden han bestemte seg for å bli poet. Men han har gjort andre ting også. Blant annet foretatt den klassereisen hovedpersonen i boka tar. Fra smelteverksarbeidersønn til doktorgrad i sosiologi. Reisen inn på boklista, blant bestselgerne, gikk raskt og i ensom forfattermajestet for Seljestad.

Jeg vil ikke være slem. Heller ikke fornærme noen. Men jeg må si at jeg er overrasket. Og glad. Det er moro at en debutant som skriver nynorsk - og som selvsagt skriver godt - kjemper om lesernes gunst på linje med Dan Brown og Märtha Louise. Norske bokkjøpere er uforutsigbare. Takk og lov!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media