Rask suksess i Polen

Glamourmodellen Helene Rask har fått et musikalsk gjennombrudd på klubber og radio i Polen - før polakkene har sett videoen hennes.

Se videoen til Helene her!

-  Det er hyggelig, men også veldig overraskende, sier 24-åringen.

Rask lanserte seg selv som plateartist i høst, med singelen «No Love». Den ble sluppet like etter at hun hadde figurert i media fordi hennes ekskjæreste, som er politimann, hadde truet henne med tjenestevåpenet sitt inne på et utested i Oslo. En litt dårlig timing, og dessuten har vel hennes bakgrunn som glamourmodell en ikke helt ubetydelig plass i nordmenns underbevissthet.

-  Jeg var forberedt på slakt, men jeg var nok litt naiv på den måten at jeg ikke trodde musikkkarrieren min kom til å bli så knyttet til at jeg er glamourmodell. Jeg fikk ofte spørsmål om jeg synger selv, sier Rask til Dagbladet.

-  Blanke ark

Nå har singelen fått uventet nytt liv. Et polsk plateselskap snappet opp låta hennes på den årlige musikkmessa Popcom i Berlin i oktober, og i november satte den fart på radiostasjonene. Den gikk til og med rett inn på 11. plass på landets offisielle DJ-liste 19. november i år - en liste som lages ved at 450 av Polens største DJ-er stemmer inn sine favoritter. Neste år drar hun til Polen for å promotere den kommende plata. Så står Tyskland,

Spania, Italia og Asia for tur.

-  Hvordan er det å være stor i Polen?

 GLAMOUR-RADIO:  Helene Rask har blitt kjent som glamourmodell i Norge, og har selvfølgelig også en liten        hund - en ett år gammel Pomeranian ved navn «Chanel». Men i Polen har hun fått masser radiospilling og blitt en klubbfavoritt uten å ha vist ansiktet sitt. Foto: Hans Arne Vedlog
GLAMOUR-RADIO: Helene Rask har blitt kjent som glamourmodell i Norge, og har selvfølgelig også en liten hund - en ett år gammel Pomeranian ved navn «Chanel». Men i Polen har hun fått masser radiospilling og blitt en klubbfavoritt uten å ha vist ansiktet sitt. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Det jeg synes er litt flott med det, er at de ikke kjenner meg som glamourmodell i Polen. Jeg starter med blanke ark, sier Rask.

-  Men musikken din er klart knyttet opp mot ditt image som glamourmodell?

-  Jo, men i Polen fikk de sangen først. Videoen kom først nå for ei uke siden. Jeg liker tanken på at singelen har blitt populær på grunn av stemmen min, og ikke på grunn av min bakgrunnen.

-  Skammer deg over å være glamourmodell?

-  Overhodet ikke, men det betyr at jeg har tatt et skritt videre. Jeg skal likevel fortsette med å være glamourmodell - i alle fall en stund til, sier Rask.

-  Kjenner du noen polakker?

-  Nei, men jeg har fått masse mail fra norske studenter der nede. De sier at det er «No Love» og Madonnas «Hung Up» som spilles mest på klubbene der nede. Meg og Madonna, liksom. Det hadde jeg ikke trodd for et halvt år siden.

Under intervjuet kjeler Rask med den obligatoriske glamourmodell-artefakten: en liten hund. Her en ett år gammel Pomeranian ved navn Chanel. 2004 var året vi fikk inntog av det nye fenomenet «glamourmodell». 2005 er blitt året hvor småjenter vil kjøpe seg en liten hund, og etterlikne Paris Hilton og hennes norske kollegaer.

-  Glamourmodeller har kommet for å bli. Det er flott å se at det har blitt så stuereint. Tunge aktører som Elkjøp, Expert og VM i Alpint i Åre i Sverige i 2007, leier inn modeller for å kunne spre litt glamour og sjampanje.

-  Skremmende

-  Er du et godt forbilde?

-  Mange av mailene jeg får fra unge jenter viser at de ser på meg som et forbilde. Ikke fordi jeg er en forretningskvinne, men fordi jeg har silikonpupper og langt, lyst hår. Det er litt skremmende.

-  Anser du deg som feminist?

-  Nei, ikke i utgangspunktet. Jeg forbinder det med noe negativt, egentlig - mennesker som holder igjen til alt og alle, og er veldig pertentlige. Likestilling er fortsatt et viktig tema, men jeg synes det er noen gode ting ved de gamle tradisjonene. I dag kan det bli litt for selvstendig. Jeg er jo selv forretningskvinne, men jeg liker for eksempel at det er en slags underliggende fordeling av ansvar i forholdet mellom mann og kvinne.

Rasks andre singel, «Get On», spilles i disse dager på NRK MPetre. Den er ikke utgitt på vanlig singel her i Norge, men som et bonusspor til en DVD med videoen til låta som ble spilt inn i Egypt.

-  Din favorittmusikk?

-  Pop og Rn\'B, alt etter humøret. Madonna er kanskje mitt største forbilde.

-  Hva liker du best, å være musiker eller modell?

-  Nå liker jeg best musiker. Veien blir litt til mens man går, og akkurat nå har musikken blitt en ny plattform. Man skal ikke kimse av Polen. Det sies at de hitene som blir store der, gjerne sprer seg til resten av Øst-Europa.