Raske Rogers pausetricks

BERGEN (Dagbladet): Dagene rundt en festspillåpning innebærer at en rekke toppfolk innen politikk, samfunnsliv, kultur og økonomi inntar Bergen, og det betyr at menigmann kan studere øvrigheta på nært hold, og for eksempel se hvordan en ny kulturminister, hennes nye statssekretær eller en ny banksjef ter seg.

  • En ting mange observerte på åpningsdagen, er at Raske Roger, som den nye statssekretæren Roger Ingebrigtsen i Kulturdepartementet kalles, fortjener sitt kallenavn. Han lærer raskt. Under premieren på fem timer lange «Kejser og galilæer» på Den Nationale Scene onsdag, demonstrerte han at Ellen Horn allerede må ha lært ham teaterverdenens viktigste pausetricks. Det som kort og godt begynner med at når en forestilling du synes er langdryg har pause, så stiller du deg i utkanten av publikumsmengden. Når publikum går inn igjen, somler du bevisst, før du stikker av når ingen ser deg. Etter første pause i Ibsen-maratonen var nemlig Raske Roger søkk vekk fra tredje benk. Han fornærmet ingen, bortsett fra en sal full av bergensere. Som en av dem sa det: Det er lov for en statssekretær i Kulturdepartementet ikke å like kultur. Men det er ikke lov ikke å like Den Nationale Scene.
  • Også Aftenpostens kulturredaktør, Jan E. Hansen, forsvant plutselig. I går morges ble han nærmest vist på dør av en resolutt og kraftig servitrise i frokostsalen på Hotel Norge. Grunnen var verken ubehøvlet opptreden eller slemme bergensskriverier, men en påtent sigarett, rett og slett. I en røykfri frokostsalong. Det nyttet ikke at Hansen la ut på et dyptpløyende resonnement om røykelovens egentlige berettigelse, mens han samtidig selvsagt inhalerte tungt og ba om et askebeger. Han måtte ut. Lojalt reiste resten av Aftenpostens festspillstab seg fra frokostbordet og fulgte etter sin redaktør. Men en av dem hvisket i forbifarten: «Se, hvordan Hansen nyter det. Ikke bare sigaretten, men hele opptrinnet.»
  • Nattjazzens sjef Jon Skjerdal trådte ikke ut, men ganske kjapt inn da det viste seg at scenen ikke var klar da Nils Petter Molvær Group skulle holde sin åpningskonsert i Hallen på USF på onsdag. Skjerdal var kledd i bunad, og kortet ventetida med å ta et stev for publikum. Det går allerede rykter om at Nattjazzen skal døpes om til Nattstevet neste år.