Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raskolnikov vakt til live i 2010

«Forbrytelse og straff» som tegneserie.

MODERNE: I Tegneserieversjonen av «Forbrytelse og straff» foregår handlingen i det moderne Russland.
MODERNE: I Tegneserieversjonen av «Forbrytelse og straff» foregår handlingen i det moderne Russland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ANMELDELSE (tegneserie): Fjodor Dostojevskijs roman «Forbrytelse og straff» fra 1866 er ofte blitt kalt et tidlig eksempel på en kriminalroman.

Den tar utgangspunkt i et dobbeltmord og følger deretter den skyldige fram mot tilståelse og straff.

Romanen er en psykologisk fortelling, en studie i spennet mellom rettferdiggjøring og skyldfølselse hos morderen Raskolnikov. Men den er også en skildring av en skarpsindig politietterforsker og hans metoder for å innsirkle den skyldige.

Flotte tegninger
Som tegnserie er det rimelig nok denne rettlinjede historien som blir lagt vekt på, på bekostning av romanens fyldige analyse av Raskolnikovs mangfoldige og stadig skiftende sinnsbevegelser. Slik sett minner manus om historien i de mange filmene som er bygd på romanen.

Den dyktige tegneren Alain Korkos klarer med små variasjoner, spesielt i blikket til hovedpersonen, å skildre hans vei fra fattig student til dømt drapsmann.

En avansert og variert bruk av billedflaten på de svart/grå/hvite helsidene, med alt fra helsider til serier av småbilder, gir liv og rytme til fortellingen. Byens skyggelandskap er skildret med stor overbevisning.

En dyster verden
Serieforfatteren har valgt å legge handlingen til det moderne Russland. Putin figurerer på TV, og i bakgrunnen for Raskolnikovs vandring fra rom til rom i storbyen, skimtes plakater av Munchs «Skrik», Sex Pistols «God Save The Queen» og skrekkfilmsatiren «Scream».

image: Raskolnikov vakt til live i 2010

Bifigurene er også forvandlet til moderne skikkelser, på en uanstrengt og overbevisende måte. Et poeng med denne tidsforskyvningen er selvsagt at verden forandrer seg lite, og at «Forbrytelse og straff» har et perspektiv som er uavhengig av tida den ble skrevet i.

Det handler om mord og kjærlighet, moral og galskap. Temaer som ikke akkurat er blitt uaktuelle siden Dostojevkijs tid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!