Rasling med ord

«Han vrir og vrenger på våre vante begreper og forestillinger, og meisler ut en ny poetisk skjønnhet.» Disse ordene er hentet fra vaskeseddelen til Øyvind Bergs nye diktsamling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Vrir og vrenger» er mildt sagt. Vi møter en smadret verden i hans dikt. Og også språket har vært utsatt for en rystelse. Tingene, brokkene minner om navnløst skrot. Ordene har mistet sin referensialitet. «En ny poetisk skjønnhet»? (Selvsagt er det spekulativt av en anmelder å sette en bok opp mot dens vaskeseddel. Det får stå til.)

Kødder han?

Men Berg skaper jo ikke en ny totalitet ut av den tingenes og ordenes uorden som han har stelt til. Han lar meningsløsheten råde: «hva betyr ord i sammenhengen? / du veit all mening er utbyttbar.» Berg kaller tilstanden «stillhet». Og den lyden han skaper med sine dikt, opplever jeg som en rasling med ord.

Vel skaper han en slags referensialitet med sine stadige henvisninger til filosofi og litterære verker spredt utover tida og verden. Dess fjernere og apokryfere dess bedre. Kødder han med oss? Diktene hans framstår ikke mindre meningsløse og opphakkede ved disse henvisningene. Han driver en Borges-aktig lek med reelle og fiktive kilder.

Røre?

«Kjærlighetc.» heter diktsamlingen. Det er mye kjønn og kjærlighet i diktene. «Kjærlighet er en folksom affære». Like mye etc.: «kødd, ironi, satire og dypere mening», for bare å nevne noen ingredienser i dette uttrykket som forekommer meg å være en veritabel poetisk røre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer