TENÅRINGSHEKS: Den unge heksa Sabrina blir stilt overfor et valg: skal hun signere navnet sitt i satans bok, eller ikke? Netflix-serien «The Chilling Adventures of Sabrina» er basert på tegneserien med samme navn, og hadde premiere 26. oktober. Video: Netflix Vis mer

«The Chilling Adventures of Sabrina»

Raste mot Netflix. Gigantsøksmål avblåst

Satanisk tempel hevdet de har opphavsretten på avgudsfiguren som er brukt i Netflix' nye hekseserie.

Det sataniske trossamfunnet «Satanic Temple» saksøkte tidligere i november Netflix og Warner Bros. for det de mener er brudd på opphavsretten.

De mener tv-serien har «tilegnet» seg det beskyttede designet av deres avgudsfigur Baphomet i den nye serien «The Chilling Adventures of Sabrina».

Kravet var på 50 millioner dollar, eller nærmere 430 millioner kroner. Nå ser det ut til at partene er kommet til en løsning, ifølge The Guardian.

- Skadelig effekt

Den nye Netflix-serien handler om tenåringsheksa Sabrina Spellman og hennes kamp mot de onde kreftene som truer henne, hennes familie og vennene hennes blant de dødelige.

En statue som ifølge tempelet har likhetstrekk med Baphomet-figuren er synlig i fire av de ti første episodene.

STRIDENS KJERNE: Statuen bak skuespiller Tati Gabrielle (Prudence) er figuren som konflikten har handlet om. Foto: Netflix Media Center
STRIDENS KJERNE: Statuen bak skuespiller Tati Gabrielle (Prudence) er figuren som konflikten har handlet om. Foto: Netflix Media Center Vis mer

Figuren, som gjerne framstilles med geitehode og vinger, er ofte blitt forvekslet med satan i moderne popkultur. Men den skal også være en sentral figur hos virkelighetens «Satans Temple», ifølge Lucien Greaves, som er en av tempelets grunnleggere.

- Jeg føler at å bruke vårt bestemte bilde, som er anerkjent som vårt sentrale ikon, i en fiksjonell framstilling som en sentral figur for en slags kannibalistisk kult, virkelig vil ha en skadelig effekt for oss, sa Greaves til den amerikanske nettavisa SF Gate da han først varslet søksmålet.

I det samme intervjuet hevdet Greaves at han ikke ønsket noe annen løsning på situasjonen enn at Netflix trekker tilbake den visuelle representasjonen av figuren.

- Løst i minnelighet

Onsdag ble det imidlertid klart at tvisten ikke ender i retten. Det sataniske tempelet melder nemlig at konflikten er blitt løst «i minnelighet».

«De unike elementene fra det sataniske tempelets Baphomet-statue er blitt anerkjent i rulleteksten til episodene som allerede er blitt filmet», skriver tempelets grunnlegger i en uttalelse.

Han gir ingen videre opplysninger om de gjenværende vilkårene i avtalen, og viser til at de er en del av en konfidensiell avtale.

Hatmail

Greaves skriver videre at «innboksen hans har rent over med hatmail og brev fra hobby-advokater». Han sier at han har fått en god del hatmail av folk som oppfatter situasjonen som at:

«(...) en stor og mektig satanisk organisasjon bruker sin makt til å mobbe ei usikker og uskyldig tenåringsheks, som nylig har blitt utsatt for den vide, onde verdenen».

«Jeg elsket spesielt den forvirrede påstanden fra dem som sa vi «spiller offer», når alternativet hadde vært at vi forble stille når vi følte at vårt arbeid kunne blitt utnyttet», skriver han.

Verken Netflix eller Warner Bros har kommet med ytterlige opplysninger om forliket.

Kjent fra 90-tallet

Konseptet «Sabrina» er en adaptasjon fra tegneserien «Tenåringsheksen Sabrina» av Archie Comics. Mange kjenner kanskje også igjen Sabrina Spellman fra 90-tallets tv-suksess med samme navn.

Serien, som hadde premiere 26. oktober, er basert på en litt mørkere gren av samme tegneserie: «The Chilling Adventures of Sabrina».

Den handler om den 16 år gamle Sabrina (Kiernan Shipka) som skal gå gjennom en «mørk dåp», signere navnet sitt i satans bok, og begynne på en ny skole bare for hekser.