Rastløse rockere

Vi ville være med rockebandet Johndoe på ville nachspiel med damer, rusbrus og rock\'n\'roll. Men hva er dette? Drikker Johndoe te?

SÅ STO HUN DER, en blond studine, utenfor konsertlokalet. Det var seint, klokka var nesten tre. Baren hadde stengt, og det var tid for viktige valg. Hjem, kebab, eller nachspiel. Hun var kanskje 21. Sminken satt ikke like godt som foran speilet klokka åtte.

- Er dere med i bandet? Hvor er bandet? Hvor er Johndoe? Blir det nachspiel? ville hun vite.

Hun hadde et håp for kvelden.

- Jeg vil kysse en rockestjerne.

- HEI, SOGNDAL! Vil du flykte fra en råtten forstad? Vil du flykte fra en råtten by? Vil du flykte fra en råtten forstad? Vil du begynne på ny, å, vi vil begynne på... Rastløs rock\'n\'roll! Rastløs rock\'n\'roll! Det er en rastløs rock\'n\'roll, pa-pa!

Det er fredag kveld på Meieriet, Høgskulen i Sogn og Fjordanes studentsamfunn. Det er hender i været og det nærmer seg midnatt. Studentene drikker halvlitere i takt med vokalist og gitarist Jonas Skybakmoens (23) trønderske asfaltpoesi.

Det går fort.

Jonas har dratt på seg The Clash-skjorta. Han har åtte timers biltur i baken, men rister det av seg allerede i første låt. Han står nesten på tærne av begeistring helt ytterst på scenekanten, og holder begge hendene rundt mikrofonstativet. Ved siden av står gitarist Terje Uv (24) og dunker ut riffene sine. På den andre siden står bassist Øystein Eide (23) støtt som et vestlandsfjell. Bak trommesettet sitter Stian Lundberg (24). Han gliser. Endelig er de på egen turné. Og foran der, på gulvet, tar Sogndal vel imot.

- Vi skal gi dere rastløs rock\'n\'roll!

- Yeeeah!

FOR ÅTTE ÅR siden, i 1996, gikk Øystein Eide og Jonas Skybakmoen på ungdomsskolen. De var klassekamerater. De spilte instrumenter, de digga den samme musikken. Men det var først etter en konsert med pønkbandet Charta 77 på Uffa i Trondheim at de bestemte seg. Nå skulle de starte band.

Besetningen har skiftet litt siden den gang, men fra sommeren 2001 har Johndoe sett ut som i dag. Øystein og Jonas er fortsatt med. Og det siste året har vært en eneste lang opptur for trønderne. En snau måned etter at de viste seg fram til stor furore under Bylarm i Trondheim i vår, viftet Sony Music med platekontrakt. De har vært på Zoom-turné, og spilt både på Øyafestivalen i Oslo og på Quart\'en i Kristiansand.

«En slik energisk rockutladning lager man bare én gang i livet. Man må være ung, kåt, jomfruelig i bransjen, sulten på livet og full av hovmod for i det hele tatt å lage noe som spruter så heftig som Johndoe gjør her», skrev Dagbladets anmelder og ga debutplata «Ja takk til trøbbel» terningkast fem.

BACKSTAGE, Meieriet.

I Sogndal har klokka passert ett. Johndoe har forlatt scenen, men nede i konsertlokalet er festen i full gang. Noen danser. Noen prater tullball. Andre drikker øl og myser gjennom røykskyer og dunkel belysning med lange blikk etter lokalets peneste. Det er på denne tida alt kan skje. Konserten er unnagjort, festen er i gang. Hank von Helvete ville gjort det. Tatt seg noen øl, en fest. Surfet på bragdene inn i natta. Men hva ser vi her, på «Trøbbeltur» i Sogndal?

På bordet ligger en forhåndsbestilt pakke bamsemums, fire-fem flaxlodd og en kanne med te. Det står riktignok en kasse øl i kjøleskapet der borte ved veggen, fra arrangørene. Men det er te det går mest av. Det lukter ikke trøbbel.

- Se, jeg vant! Jeg vant!

Vokalist Jonas har vunnet på skrapeloddet sitt. En hundrings. Nå er han redd for at han har skrapet for mye. Det sto «ikke skrap her» på noen nummer nederst på loddet. Jonas skrapte der.

- Vant jeg ikke likevel nå?

- Slapp av, ikke noe problem. Jeg vet hvordan dette fungerer.

Det er bassist Øystein som snakker. Han har jobbet i tippedisken på Bunnpris.

- Dette går fint. Du får pengene, sier han.

SEINERE. Johndoe har vært nede i gangen og signert plater og solgt t-skjorter. En representant for arrangørene kommer inn døra. Han hilser blidt og dumper ned i den slitne skinnsofaen. Kan jeg bomme en øl? Han er svett. Han har danset. Det er visst fullt kjør nede i kjelleren nå.

- Veit dere hvor mye klokka er? Snart to? Ja, ja. Da er det bare å gå rundt.

Han tar en slurk øl og fyrer opp en røyk.

- Klokka fem i natt skal jeg avgårde på en turnering. Jeg studerer idrett, skjønner du. Men det ble så gøy i kveld. Ingen grunn til å gi seg nå. To timer dårlig søvn nytter ikke. Da er det bedre å la være. Skål! Hva skal dere? Hjem? Dere skulle vært her på onsdag. Da var Xploding Plastix her. Det tok helt av. Bare se på veggen her.

På veggen står det XPLODING PLASTIX, med sprittusj, i store bokstaver. Det må ha vært litt av en kveld.

- VISSTE DERE at Lise Karlsnes bare er 23? Det hadde jeg ikke trodd.

Det er lørdag morgen. Øystein sitter i baksetet og leser VG. Det har vært stille i bilen en stund. Akkurat nå er det ikke så mye å se på gjennom vinduet, for vi er midt inne i Norges lengste tunnel, Lærdalstunnelen. Den er 24,5 kilometer lang.

- Hun ser litt eldre ut enn 23. Litt voksnere, liksom, sier Øystein.

Foran sitter Terje og styrer den nyinnkjøpte Caravellen. Den gamle turnébilen ville til slutt bare gå i andre, fjerde og revers. Det hadde ikke gått helt til neste stopp, Haugesund. Det er seks timer til.

Ute av tunnelen er vi tilbake i vestlandsnaturen. Se der! Snø på toppene! Det er gøy med fjell og VG en stund.

- Det kan være ganske rart å komme hjem til kjæresten i Trondheim etter å ha prata skit i bilen i 40 mil, medgir Jonas.

- Vi har utviklet en litt sær humor som er litt vanskelig for andre å ta del i. Det kan av og til være tungt å omstille seg når vi kommer hjem.

For å holde ut med hverandre mil etter mil har bandet innført noen grunnregler for oppførsel i Caravellen.

- Vi har adoptert Motorpsychos regler. Det er forbudt å rope, ingen får spille musikk på anlegget og ingen får lov til å fjerte, forklarer Terje.

I VOSS lukter det smalahove, men det frister mer med et spesialtilbud på bensinstasjonen. Hamburger og cola til 39 kroner.

Trønderne har begynt å tenke på kveldens konsert.

- Folk har betalt for å se oss. Da skylder vi å gjøre vårt beste, sier Jonas.

Rastløs rock\'n\'roll fungerer ikke i bakrus.

- Vi spiller ganske energisk musikk. Det krever at vi er skjerpa når vi går på scenen, at vi yter maks. Vi vil være på topp hele tiden. Det er det som er målet, å bli best mulig. Så får andre ta seg av festinga.

OG NÅ VIL DU VITE hvordan det gikk i Sogndal? Med jenta som ville på nachspiel, hun som ville kysse en rockestjerne?

Johndoe dro tilbake til hotellet. Terje, Øystein, Jonas og Stian pakket instrumentene sine inn i bilen og tok kvelden. Kanskje så de på MTV, kanskje tenkte de litt på morgendagen. På bilturen, på konserten i Haugesund. Kanskje lå på senga med hver sin mobiltelefon og snakket med kjærestene sine. Hvem vet. De hadde i hvert fall ikke nachspiel.

Og jenta? Hun gikk hjem.

I kveld spiller Johndoe på Grand Hotell i Åndalsnes. Oppdatert turnéliste finner du på bandets hjemmeside, www.johndoe.no.

JA TAKK TIL TRØBBEL: Johndoe sier «Ja takk til trøbbel». Spennende, tenkte vi. Og ble med på turné.