Råtekst fra Faithfull

Legenden Faithfull åpnet konserten med en av sine største hits, «Broken English» fra albumet ved samme navn fra 1979. Hennes karriere er like lang som Rolling Stones', og i går viste hun at hun har både baller og kvasse negler:

Etter 90 minutter avsluttet hun nemlig med en skikkelig råtekst - låta «Why did you do it» - et skikkelig angrep på mannsinvasjonen av kvinnen.

Marianne Faithfull har om mulig verdens mest utrøstelige stemme, men du verden hvor mye varme den også rommer. Og selv om ikke alle låtene er like sterke, så blir de båret fram med en av de mest særegne stemmene i rocken. Bandet understreker og underbygger hennes hese sårhet.

Hennes stemmebånd er festet i to påler: forakt og lengsel. Mellom disse ruver avgrunnen - et verdenshav av tårer og whisky.

En konsert med Faithfull er gripende, enten hun står alene ved flygelet eller blir båret fram av et rockband, som i går. Og mellom låtene kom det små drypp fra rockhistorien.

«Vagabond Ways» er hennes siste plate, der en rekke artister som Leonard Cohen, Daniel Lanois og Roger Waters har bidratt med låter. Hun fortalte historier om hvordan hun fikk «Incarceration of a Flower Child» (en låt fra 68 som Pink Floyd aldri spilte) under en middag med Waters. Eller hvordan Jimmy Page (Led Zeppelin) og Jackie DeShannon skrev «Come & Stay With Me» til henne på et hotellrom - da hun var 17.

Og selvsagt fikk vi høre Jagger/Richards «As Tears Go By», Cohens «Tower of Song» og Lennons «Working Class Hero». Jeg savnet Patti Smiths «Ghost Dance».

Faithfull er en mester til å tolke andres låter, og måten hun gjør det på, forteller at hun må være en åndssøster av artister som Smith og Lennon - deres tvillingsjel.

VAKKERT & RÅTT: Marianne Faithfull var strålende opplagt på konserten i går kveld Foto: TRULS BREKKE