Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Rått fra Bier

En brutal film om to brødre som får sine liv forandret.

FILM: De som venter seg en ny «Elsker deg for evig» fra Susanne Bier, kan velge noe annet å se på med en gang. «Brødre» er, blant annet, også et krigsdrama, med en sentral scene som vil ryste mange. Men mest er den en film om konflikter - mellom to brødre, mellom far og sønn og mellom ektefeller.

«Brødre» er Biers første siden dogmesuksessen «Elsker deg ...». Hun tar med seg mange dogmesærheter til «Brødre» - som håndholdt kamera og naturlig lys - noe som gir et røft og upolert preg.

Det hadde for så vidt ikke vært nødvendig. Historien er røff og upolert i seg selv. Manusforfatter Anders Thomas Jensen legger ikke fingrene imellom når forholdet mellom brødrene Michael (Ulrich Thomsen) og Jannik (Nikolaj Lie Kaas) skal beskrives. Michael er major og på farten til Afghanistan. Men først skal han hente Jannik, alias den fortapte sønn, som slippes ut etter endt soning.

Michael er gift med Sarah (Connie Nielsen), og de har to små døtre som oppfatter faren som fraværende selv når han er der.

I Afghanistan blir Michael tatt til fange av ei geriljagruppe, og utsettes for grov psykisk og fysisk tortur. Han blir antatt død, og etter minnestunden påpeker faren Henning at han ikke lenger har noen sønn, underforstått at Jannik er ikke-eksisterende.

Men Jannik blir en solid støtte. De to småjentene blir glade i den lekne onkelen, og Sarah synes Jannik er god å ha, men det oppstår aldri mer enn vennskap mellom dem. Når Michael vender tilbake er hans mentale tilstand skjør, det skal ingenting til for å bringe ham ut av fatning. Dermed er det duket for et sjalusidrama som er skrevet med altfor store bokstaver. Filmens største svakhet er at Bier bruker så krasse og til dels unyanserte effekter for å understreke Michaels kollaps. Det gjør at «Brødre», tross alle sine sterke sider, blir vanskelig å tro på.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media