Rått liv i Portugal

Triste skjebner og ekstrem apati i et hett og fattig Portugal.

BOK: Britiske Monica Ali er annen generasjons innvandrer fra Bangladesh. Hun hadde braksuksess med debutromanen «Brick Lane». Den skapte en opphetet innvandrerdebatt i England, fordi mange mente hun tegnet et for negativt bilde av muslimske bengalere. Blant annet forsøkes filmatiseringen av romanen nå stoppet av bengalere i England. Med sin såkalt vanskelige annenroman tar Ali et svært overraskende sprang ut av hele problematikken.

Ulykkelige Portugal

Boka er lagt til en fiktiv landsby i Portugals fattigste provins Alentejo. Og det er ikke det solfylte ferielandet med de vakre strendene vi møter i denne boka. Det er et Portugal rammet av hetebølge og skogbranner. Et Portugal som ligger på topp av selvmordstatistikken blant menn. Som var det fattigste i EU før øst-europeerne ble med. Som har Europas høyeste ulykkesrate på veiene.

Hvert kapitel er enkeltstående fortellinger av skjebnene til ulike typer som løselig er knyttet sammen gjennom landsbyens lokale kafé. I åpningsfortellingen gir Ali et kort riss av Portugals nære historie, preget av det førtiårige jerngrepet til diktatoren Salazar. Dette sett gjennom den nå åttifire år gamle homoseksuelle griserøkteren Joâo. Han finner sin store kjærlighet Rui, som har hengt seg i et tre i skogen. Rui var opposisjonell, og med den avdøde Rui i armene gjenerindrer Joâo deres felles historie.

Tunge skjebner

Det meste foregår inni hodene på de ulike typene. Og her er mange tunge skjebner. Bokstavelig talt; trøstespising og fettvalker og svetteringer. Deriblant den tykke kaféeieren Vasco, som har lært litt av hvert fra den gang han var bargutt i Amerika. Blant annet å feie over bardisken med en klut så skitten at han bare sprer møkka.

Mest ekstrem er den engelske familien Potts, som bor på en stinkende avsidesliggende gård. Far er alltid full, sønnen helt overlatt seg selv, og mor og datter ligger med hvem som helst. Blant annet den forsofne forfatteren Stanton. «Lat som du er hjemme. Er det noe du har lyst på, så bare ta det,» sier herren i huset belevent. Og Stanton går rett bort til den sløvt villige og uflidde kona og tar henne bakfra.

Vel apatisk

I det hele tatt er det vel mye apati og likegydelighet hos Ali. En tilværelse der alle enten helt har gitt opp. Eller fremdeles bærer i seg håpet om at det vidunderlige skal skje. Og noe skjer. Fetter Marco som engang forlot landsbyen, vender hemmelighetsfullt hjem med det alle tror er en formue. Endelig skjer det noe. Tror de…