Rått og mektig

STOCKHOLM (Dagbladet): Om du synes Alanis Morissette synger bra på plate, skulle du hørt henne «live». Konserten i Stockholm var intet mindre enn en åpenbaring.

Alanis Morissette overrasket med tunge, ujålete skyts foran de nærmere 700 publikummerne som var invitert til å høre 24-åringen. #

Rå spilleglede

Den kanadiske sangfuglen er om mulig enda mer insisterende live enn hun er på plate. Dessuten er hun uendelig mye mindre pretensiøs. Den litt gravalvorlige tonen som preger albumene hennes var erstattet med en forløsende blanding av rå spilleglede og pur faen. Den spedbygde, nyfrelste yogafantasten var overraskende rocka sammen med det nærmest Zeppelin-inspirerte bandet sitt. Tidvis var riffene så seige at en kunne mistenke musikerne for å tro at de spilte i Soundgarden. Bandet må være noe av det tøffeste som har kommet over Atlanteren på denne siden av grønsjen.

Alanis Morissette er ikke verdens mest karismatiske person, selv om hun har levert et av årets kanskje mest karismatiske album. Hun er altfor sær til noen gang å kunne bli et sexsymbol, men spiller heller ikke på de strengene. Med det nesten rumpeside håret har 24-åringen heller utstråling som et dydsmønster enn den vordende rockedronningen hun vitterlig er i ferd med å bli.

Mye å gå på

Konserten i Stockholm viste at unge Morissette har uendelig mye å gå på. Så drivende tett og mektig låt det, at når hun til slutt kom til den gjennombruddshissige kraftballaden «You Oughta Know» var det ikke annet å gjøre enn å tone det hele ned. Og i den grad en primalfrustrasjon kan være nedtonet, klarte Alanis å kaste nytt lys over bruddet med kjæresten som nådde offentligheten med slik kraft i nittifem. Deretter ladet hun batteriene med en hjerterå versjon av «Thank U». Det er bare å glede seg til gjesteopptredenen under Nobel-konserten 11. desember, og håpe at Alanis finner det for godt å stikke innom Oslo når hun turnerer Europa.