Rått og rørende

Fartsfylt og empatisk sosialrealisme fra København

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Jonas Bengtsson fikk den danske debutantprisen for boka om schizofrene Janus på drift i København. Unggutten med navn etter guden med de to ansikter, slippes ut fra lukket avdeling. I fire år har han holdt ut livet på institusjonen takket være brevene fra hans dansk- kurdiske venninne, Amina. Men brevene sluttet å komme. Det blir presserende for Janus å komme ut i frihet: Han må finne ut hva som er skjedd med Amina.

Med brorens fasjonable leilighet som base, starter Janus letingen etter henne. Det bringer ham i kontakt med gamle kjenninger som lever på byens og livets skyggeside. Janus oppsøker også Aminas familie og hennes nye krets, som ikke ser blidt på snushaner. Det utvikler seg til et brutalt og fartsfylt drama. Utskudd

Parallelt kjemper Janus med sitt personlige mareritt, med sykdommen som gir ham angst og anfall til tross for at han er «ualminnelig velmedisinert». Men diagnosen gjør også Janus usårlig. Han skyr ingenting i konfrontasjonen med det røffe innvandrermiljøet han møter. Janus har ingenting å miste, bortsett fra livet, som er så som så.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer