Rått og røta Rått og røta

Hellbillies oppsummerer en imponerende karriere på cd og dvd.

CD/DVD: Åge Aleksandersen, Madrugada og Kaizers Orchestra har nylig gjort det. Selvfølgelig må Hellbillies ri på dvd-bølgen - 14 år etter at den da ukjente Ål-gruppa spilte på et lasteplan på Down On The Farm-festivalen, foran en glissen gressplen bestående av familie, venner og noen ganske få nysgjerrige (som undertegnede).

Ni album om livet

Godt hjulpet av en halv million solgte plater utviser de en stayerevne få andre kan vise til. De samme fem, med innleid tangenthjelp, har reist landet rundt og holdt en trofast fanskare varm med ni album om livet og folket i Hallingdal - i Arne Moslåttens kreative tekstunivers og med catchy melodier signert Aslag og Lars Håvard Haugen.


«Ho Birgjit Lien» og «Aksjon på Ål» (begge fra debuten) er nyinnspilt til samle-cd-en, men den er helt uten nytt materiale.

13 av 18 låter finnes på både cd og dvd, og mange av låtene er også med på «Live laga» (1997) og akustiske «CoolTur» (2002). «Ei krasafaren steinbu» og «På Ål stasjon» kommer derfor nå for fjerde gang på cd - pluss dvd! Men en samling uten dem er utenkelig. Dette er bandets første samleplate, og utvalget er så bunnsolid at karakteren nesten gir seg sjøl.

Råere lydbilde

Siden de er urbaniserte bygdinger med nesten like godt fotfeste i byen som i bygda, føles det naturlig å gjøre opptaket til «Hellbillies - live fra Rockefeller» «på lokkalet» i Oslo. Lydbildet er råere, nærmere rocken. Enda mer enn på cd-en, kan du gjennom 94 dvd-minutter høre denne utviklingen. Men grunntonen er fortsatt country og «folkelig musikk».

Med surroundlyd, et band i sedvanlig god liveform og seks kameraer, er det blitt en svært levende produksjon. «Syver i Armod-Bråta», episke «Innst i øyra» og tre andre låter forekommer bare på dvd-en. Gitarfans vil sikle til Lars Håvard Haugens mange krumspring. De kan også høre en av landets beste i gitarprat med Tor Milde i det langt enklere produserte bonusmaterialet, som også har intervjuer og et artig tv-gjensyn med bandet fra 1992. NRK-opptaket er det beste eksempelet på at bandet er tro mot sin opprinnelige idé.