Rått og rystende

Godt og atypisk om zombier, kidnappede småjenter og homseastronauter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Denne oppsiktsvekkende gode romanen er skrevet av musikeren Anders Bortne, som debuterte for tre år siden med romanen «Et bra band».

Hans bok nummer to, novellesamlingen «Natt’a der oppe, natt’a der nede», er både rå og atypisk.

Kampuch

Bortne har i et intervju uttalt at han mener norsk novellekunst er altfor forsiktig. Det har han åpenbart villet gjøre noe med. Spesielt setter en av novellene et støkk i leserne. «Sara & jeg» er en direkte kommentar til den fryktelige Natascha Kampusch-saken. Vi møter et odde par: En livsglad bråmoden intelligent tolvåring som bor sammen med en tre og førti år gammel halvfet, coladrikkende og småskitten trygdet mann. Tre år tidligere kidnappet han jenta. Hun har siden bodd i en muggen kjeller. Avisene har sluttet å skrive om henne, foreldrene tilsynelatende glemt henne. De gangene hun har klart å rømme, har hun alltid kommet tilbake.

Nå står det henne fritt å dra, ja, hennes patetiske bøddel ønsker henne bort. Men hun blir, av årsaker som bare antydes, i en grotesk og lite spekulativ fortelling som bevisst balanserer på grensen mot det betente.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.