Rått og vakkert

Konsert som varsler ny suksess for Molvær i forlengelsen av «Khmer»

VOSS (Dagbladet): For fire år siden framførte Nils Petter Molvær bestillingsverket «Labyrinter» på Vossa Jazz. Ut av jazz/techno/ambient-labyrintene vokste CD-en «Khmer», opptakten til trompeterens internasjonale gjennombrudd, og i går kveld fikk Vossa Jazz en tjuvlytt på fortsettelsen. På CD heter den «Solid Ether» (utgis i mai), og holder den hva smakebitene under gårsdagens konsert lovet, har Nils Petter Molvær Group svært mange utenlandske reisedøgn foran seg.

Audiovisuelt

Molvær kom på scenen med de to DJ-ene Strangefruit og Darknorse, de to trommeslagerne Rune Arnesen og Pär Lindvall, bassist Audun Erlien og gitarist Eivind Aarset, mens Sven Persson og Tord Knudsen var ansvarlige for henholdsvis lyd og lysdesign. Konserten ble da også en dramatisk audiovisuell forestilling bygd rundt Molværs trompetspill i alle dets faser, fra den ensomme, nakne tonen til selve skriket i et inferno av hylende gitar, dommedagstrommer og drønnende bass. Skrekk og groove, skjønnhet og råskap, ballader og bulder - ingrediensene fra «Khmer» er rikelig representert også i Molværs nye materiale, men om mulig enda skarpere fokusert: råere der det skal være rått, vakrere der det skal være vakkert.

Slekter på Khmer

Melodisk slekter de nye temaene på «Khmer»-materialet, slik at konserten også rent musikalsk ble en dramaturgisk helstøpt forestilling med en begynnelse, et midtparti og en slutt, og innenfor denne helheten har Molvær antakelig muligheten til å skape enda større dynamiske spenn, hvis han ønsker det. Kanskje tåler «forestillingen» en ballade til, for tvers gjennom all heftigheten skinte nok en gang noe som er lett å overse i all røyk og damp: At Nils Petter Molvær stadig vekk er en himla fin jazztrompetist og en balladeformidler med fraseringer og tone(r) som tåler alle slags omgivelser - også stillheten.