Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Russland og Ukraina

Rått parti for Putin

Vladimir Putin sitter med nesten alle de gode kortene på hånda når han mandag møter Volodymyr Zelenskyj i Paris. Men han må passe på å ikke bli svarteper.

LATTERLIGGJØR PUTIN: Igjen er det store demonstrasjoner i Kiev. Nå mot president Volydymyr Zelenskyjs fredsforsøk. Foto: AFP / NTB Scanpix
LATTERLIGGJØR PUTIN: Igjen er det store demonstrasjoner i Kiev. Nå mot president Volydymyr Zelenskyjs fredsforsøk. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Den russiske presidenten Vladimir Putin møter mandag den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj i Paris. Verten for møtet er den franske presidenten Emmanuel Macron. Han skal sammen med den tyske forbundskansleren Angela Merkel forsøke å snekre en plattform for fred mellom de to øst-slaviske broderfolkene.

I utgangspunktet ligger alt i potten. Men mer realistisk så begrenser det seg i denne omgang til enda en omfattende fangeutveksling, til en våpenhvile som vil være reell, og - hvis det skulle bli stor framgang i samtalene - om forberedelser til valg i de områdene i Øst-Ukraina som de prorussiske opprørerne kontrollerer. Krim er uansett ute av kabalen. Det er ikke noe diskusjonstema for Putin etter at halvøya ble annektert for fem og et halvt år siden. Det vet alle, selv om Ukraina og Vesten pliktskyldigst inkluderer Krim i en framtidig løsning.

Det er første gangen Putin og Zelenskyj møtes. De møtes etter at Zelenskyj vant presidentvalget i vår med mer enn 70 prosent av stemmene, og med fred med Russland som ett av to sentrale valgløfter. Og de møtes etter en omfattende fangeutveksling i september, der 35 fanger på hver side ble satt fri. Det er en slags vår i lufta.

Men spørsmålet som henger over også disse fredssamtalene er om den russiske presidenten egentlig vil ha en løsning. Eller om han heller vil fortsette å ha et bruhode inn til Ukraina, der han når som helst kan spenne bein på landet, for å hindre ytterligere tilnærminger til Nato og EU.

Det ser ut som et rått parti, der Putin sitter med alle de gode kortene på hånda. Men partiet er ikke så rått som det kan se ut til. Zelenskyis ene gode kort er at Putin ikke vil sitte igjen med svarteper. Som den som åpenbart er ansvarlig for at også disse samtalene skal munne ut i ingenting.

Ett godt kort Putin har er at Zelenskij allerede har som valgløfte å skape fred. Et annet godt kort er at USAs president Donald Trump har dratt Zelenskyj inn i skandalen som har ført til at det vil bli reist riksrettstiltale mot Trump i USA. Det gjør at den diplomatiske støtten fra USA er mindre enn den normalt ville vært. Dessuten har Putin tid. EU-sanksjonene mot Russland på grunn av Ukraina mister sin viktigste forankring om ikke altfor lenge, når Merkel ikke lenger er Tysklands leder. Og Europas nye sterke mann, Macron, vil ha Russland inn i varmen.

Men det viktigste kortet Putin har, er trolig at Zelenskyj allerede føler presset fra ukrainske nasjonalister. Da den ukrainske presidenten i oktober sa at han ville følge den tyske presidenten Frank-Walter Steinmeiers veikart for fred, var ukrainske nasjonalister straks på plass med demonstrasjoner på Maidan-plassen i sentrum av Kiev. De protesterte høylytt mot det de kalte «kapitulasjon». I helga ble de største demonstrasjonene så langt holdt, og det ble satt opp telt, for at demonstranter enda en gang skulle kunne barrikadere seg på plassen som er Ukrainas revolusjons-plass. Det var her demonstrasjonene startet i både 2004 og i 2013, som førte til revolusjonene i januar 2005, og i februar 2014. Og begge gangene tok demonstrasjonene av i desember.

Det er ventet en runde med fangeutveksling etter mandagens møte, og styrker på begge sider har trukket seg unna noen utvalgte landsbyer, som kan berede grunnen for en mer solid våpenhvile. Zelenskyj har lovet at det sentrale punktet om valg skal skje etter at Ukraina har fått kontroll over grensa mot Russland. Og Putin har i prinsippet sagt at han godtar at Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, skal overvåke og godkjenne valget. Men han har ikke sagt noe om kontroll over grensa før det planlagte valget. Det ser ut til å bli et helt sentralt konfliktspørsmål.

I et intervju 30. november med ledende europeiske medier medgir Zelenskyj at han kanskje går i oppoverbakke med tanke på å lage fred med Putin. Han sa:

- Folk har (tidligere) kommet til disse møtene i den hensikten av ingen ting skal skje.

Zelenskyj tenkte høyest sannsynlig på Putin. Men kanskje også på sin forgjenger som ukrainsk president, Petro Porosjenko. Zelenskyj har uansett gitt fred en mulighet. Vel vitende om at det er Putin som sitter på alle de gode kortene, og nøkkelen til å lykkes.