Rått parti

Palestina får ikke FN-medlemskap nå.

FN-søknad: Palestinernes president Mahmoud Abbas leverte søknaden om FN-medlemskap til FNs generalsekretær Ban Ki-moon 23. september. «Medlemskap blir det ikke i denne omgangen», skriver Sverre Lodgaard. Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix
FN-søknad: Palestinernes president Mahmoud Abbas leverte søknaden om FN-medlemskap til FNs generalsekretær Ban Ki-moon 23. september. «Medlemskap blir det ikke i denne omgangen», skriver Sverre Lodgaard. Foto: Seth Wenig/AP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FN behandler nå palestinernes søknad om medlemskap. Høyere status er en fordel for palestinerne, men bare på marginen. Essensen i det som skjer ligger i de underliggende maktforskyvningene.

To prosesser har løpt sammen og ført Mahmoud Abbas til FN. Den ene er bosettingene på okkupert område, som i løpet av 20 år med forhandlinger av og på er tredoblet. Den andre er svekkelsen av USA generelt, og i Midtøsten spesielt på grunn av den arabiske våren. USA har lenge øvd innflytelse via diktatorer som Mubarak, men nå gir Egypt sterkere støtte til palestinerne. Det saudiske kongehuset har heller ikke noe hjertelig forhold til USA. Rett nok har de en felles interesse i form av olje for sikkerhet, men de ser ulikt på mangt og mye i internasjonal politikk, og en tidligere etterretningssjef og ambassadør til Washington sier at hvis USA legger ned veto mot palestinsk FN-medlemskap vil de tape en alliert. Det er en spissformulering og en overdrivelse, men likevel en betydelig realitet.

Israel presses nå fra mange kanter. Samarbeidet med Tyrkia har brutt sammen, Egypt og Saudi-Arabia skjerper sin politikk, og amerikanerne er ikke lenger i stand til å reversere utviklingen. De er innhentet av den resultatløse fredsprosessen og har mistet mye av grepet om forholdet mellom Israel og palestinerne. Det er i denne situasjonen at Abbas beveger seg ut av det fastlåste mønstret og går til FN med sin sak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer