«Rått spell» i Afrika

NRKs gamle og nye utenrikskorrespondenter kommer stadig med bøker. Der har de en potensielt lønnsom og interessant spin-off.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bokaktuell nå er Dagsrevyens ankermann Einar Lunde som var korrespondent i Afrika, med base i Nairobi, Kenya, fra 1982 til 1986. I årene 1973 til 1975 jobbet han i Radio Voice of Gospel i Addis Abeba og han har ellers reist mye på det afrikanske kontinentet.

Lundes bokbidrag er ganske originalt. Han har samlet det han kaller fire minibøker som delvis bygger på foredrag han har holdt i bedehus og på oljeplattformer og de er skrevet «med arbeiderne på oljeplattformene for øye». En merkelig beskjedenhet med et så interessant stoff.

«Morsomt»

Den første miniboka er en reiseskildring fra nasjonalparkene i Øst-Afrika. Alle utropstegnene som er brukt for å henlede oppmerksomheten på de «morsomme» episodene, tyder på at dette er godt stoff med lysbilder til for bedehuspublikumet. Denne delen har ingen naturlig, tematisk plass i boka. Bruken av utropstegn fortsetter også ut over i de tre andre minibøkene, som handler om meget seriøse emner, og der er de malplasserte. Den kåserende stilen kler ikke stoffet.

Andre minibok handler om hvordan Lunde ble utvist på livstid fra Etiopia og ble erklært uønsket også i den norske ambassaden i Nairobi. Den rommer hele historien om Koigi wa Wamwere. Bok tre handler om hvordan gisler ble arrestert og fengslet uten lov og dom i Nyereres Tanzania og den fjerde boka forteller hva som skjedde bak kulissene da Gro Harlem Brundtland skulle lede Verdenskommisjonen for Miljø og Utvikling. Her var det «rått spell», sa ambassadør Vraalsen etterpå.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer