Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Råttent i Sjømannsforbundet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FAGBVEVEGELSE: Ledelsen i Sjømannsforbundet har rota seg inn i grove lovbrudd og utvist en urovekkende lojalitet til rederne. Men LO-leder Gerd-Liv Valla har hittil vært helt taus om saken. I dag starter landsmøtet i Sjømannsforbundet og nå må det ryddes opp. Forbundsledelsen i Sjømannsforbundet forsøker å holde hemmelig en rapport om lovbruddene som er begått. Granskingen fra Ernst & Young påviser blant annet at forbundet i åra 2001-2005 begikk momsunderslag for flere hundre tusen kroner, i samarbeid med nøkkelpersonell i rederiet og rederiets leverandører. Dette er organisert kriminalitet. Noe av det ulovlig innkjøpte er etterpå gitt som gaver til privatpersoner.

DET BURDE BEKYMRE Valla at forbundsledelsens rederilojalitet overfor Color Line har ført til medlemsflunkt over til det nye Fellesforbundet for sjøfolk (FFFS) som siden 2004 har profilert seg som et korrupsjonsfritt alternativ for alle sjøfolk. Et annet eksempel på samrøret forteller mye: Etter skipsavhør ble tre sjøfolk avskjediga da rederiets flaggskip Color Fantasy lå ved kai i Kiel. Tollvesenet hadde varsla rederiet om at de hadde hatt med seg mer enn de lovlige 40 sigarettene. Sjømannsforbundet støtta kapteinens beslutning. En av de avskjedigete sa da i fra at han var medlem av FFFS og at han ville samrå seg med eget forbund før han godtok avskjed. Bare to timer seinere ble han kalt opp til kapteinen for ny beskjed: Alle avskjedene var trukket.

DENNE HENDELSEN er svært bekymringsverdig. Hvordan kan et forbund godta at forsøk på sigarettsmugling, som Tollvesenet avslutter med gebyr, skal føre til øyeblikkelig oppsigelse? Og hva slags samrøre er vanlig når avskjeder som en kaptein har vedtatt i skipsavhør, blir oppheva bare fordi en av de avskjedigete sier at han er medlem i FFFS og ikke i Sjømannsforbundet?Landsmøtet kan gjøre slutt på hemmelighold og uryddighetsbeskyttelse. Det vil være ubehagelig bare for noen svært få. Hvis landsmøtedelegatene i Sandefjord sier et klart JA til opprydding og velger ny ledelse, kan de gjenreise respekten for Sjømannsforbundet.

OM LANDSMØTET i stedet velger å fortsette med beskyttelse av uryddighet, kan de nok i noen år seile videre i ureint farvann. Men de oppnår neppe mer enn å forsinke den oppryddinga mange sjøfolk alt har satt i gang. Og så kan de de sjølsagt oppnå at framveksten av demokratisk fagforeningsarbeid må skje utafor LO og Norsk Sjømannsforbund. Da vil enda flere merke seg det om LO-leder Gerd Liv Valla opprettholder sin taushet om det samrøret Sjømannsforbundets ledelse bedriver.