Råttent politisk spill

Spennende politisk thriller fra vårt nærmeste naboland.

FILM: Skandinaviske politikere er trauste og trygge med velmenende holdninger og fornuftige sko. Ikke sant? Ingen her i vårt prektige Norden er bevæpnet med macheter på albuene og dolker til ryggstikking?

Se Nikolaj Arcels danske debutfilm «Kongekabalen» og få justert idyllen. Det er en politisk thriller omtrent så spennende som «Alle presidentens menn» i sin stid var, bare at «Kongekabalen» handler om vårt nære politiske miljø. Det kunne skjedd her, som man sier.

Det er tre uker før folketingsvalget i Danmark, og Midterpartiets leder ligger an til å bli ny statsminister, da han blir utsatt for en bilulykke. Unge Ulrik Torp (Anders W. Bertelsen) blir forfremmet til folketingsreporter. Han er uerfaren i de politiske korridorene, men er heldig og får et tips som ved første øyekast kan fortone seg som et scoop.

Snart kjenner han den ekle lukten av en sak som er plantet hos ham i en bestemt hensikt. Han blir midtpunkt i et intrigespill som omfatter rivaliserende politikere, spin-doctors med et løsaktig forhold til sannheten, og ikke minst pressekolleger og -sjefer med skjulte agendaer. Et skremmende apparat av rykter, løgner og svertekampanjer ruller over levende og døde.

Korrupsjon og råttenskap i politikken er ingen nyhet på film. Men politiske thrillere er alltid best når de har noe autentisk ved seg, og her sørger den geografiske nærheten for gjenkjenneligheten.