Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Raushetens utidighet

I stemmerettsåret har en stor del av kvinnedebatten handlet om au pair-bruk hos norske barnefamilier, kvinner som vil jobbe deltid, og kropp. Er feminismen død eller bare blitt navlebeskuende?

NULL KONSEKVENSER? «Hvis man tar opp det enorme fokuset på kvinnekroppen og om bloggere har viss ansvar, får man lett slengt etter seg at statsfeministene må slutte å mobbe kvinner med fin kropp eller gi dem dårlig samvittighet», skriver kronikkforfatteren med referanse til debatten rundt Fotballfrues (Caroline Berg Hansen) bilde etter fødselen. Arkivfoto: Siv Johanne Seglem
NULL KONSEKVENSER? «Hvis man tar opp det enorme fokuset på kvinnekroppen og om bloggere har viss ansvar, får man lett slengt etter seg at statsfeministene må slutte å mobbe kvinner med fin kropp eller gi dem dårlig samvittighet», skriver kronikkforfatteren med referanse til debatten rundt Fotballfrues (Caroline Berg Hansen) bilde etter fødselen. Arkivfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Meninger

Selvfølgelig er ikke den tradisjonelle feminismen død, men den holder på å drukne under en annen type feminisme. La oss kalle den Feminisme 2.0. Den har enkle regler og kan framstå som en umoden jålete venninnegjeng som går baklengs inn i framtida.

Reglene for den type feminisme som dyrkes nå til dags, er enkle:

1: Du skal heie på andre kvinner.

2. Du skal heie på andre kvinner uansett, selv om du egentlig ikke vil heie på dem.

3. Du skal, som kvinne, ikke mene noe om kvinner som konstant flørter med tradisjonelle kjønnsroller, glorifiserer husmoridealene fra 50-tallet, eller dyrker pornoestetikk under fanen «min kropp - mitt valg».

Du må heller ikke mene noe om kvinner som fronter syke kroppsidealer eller bruker au pairer som tjenestepiker og rettferdiggjør det med å kalle det kulturutveksling og tidspress.

Dette er reglene for den nye feminismen og parolen er «Fordi jeg fortjener det». Valgene du som moderne kvinne tar har ingen konsekvenser, alle andre kvinner skal være rause og unne deg dette.Kvinnen skal etterstrebe å være blikkfang og perfekt. Kvinnekampen og feminismen er et stort selvrealiseringsprosjekt. Å støtte «fordi jeg fortjener det»-prosjektet, er raust.Men hvis du som kvinne skulle få lyst til å korrumpere raushetspratet med litt argumenter og logikk, som for eksempel at au-pair-ordningen ikke fungerer som den skal (ifølge Fafo, 2009) og bør defineres som arbeid, og at disse jentene i realiteten er hushjelpere og barnepassere og bør få lønn deretter, blir det fort til at du ikke støtter yrkesaktive kvinner som er skvis med tidsklemma.

Hvis man tar opp det enorme fokuset på kvinnekroppen og om bloggere har viss ansvar, får man lett slengt etter seg at statsfeministene må slutte å mobbe kvinner med fin kropp eller gi dem dårlig samvittighet. Blant annet skriver en skribent om Fotballfrue-debatten: «Fotballfrue utfører eit godt handverk, og kommuniserer bra til dei ho ønsker å snakke med. Ho utfører leiarskap. Ho gjer eigne val. Ho går av og til på trynet, men ho er uavhengig. Dei fleste av desse eigenskapene er kjernemåla til den liberale feminismen.»Den nye feminismen vil helst være fri for kritiske blikk og tilbakemeldinger. For du som kvinne skal gi blanke i andre kvinner og kjøre ditt løp. Dine valg og null konsekvenser. For å sitere blogger og lifecoach Christine Otterstad: «Hvor pokker ble det av rausheten? Hvor pokker ble det av å godta at noen er fornøyde med seg selv? At de tør å vise det for verden - og attpåtil klarer å tjene penger på det.»

Mens man bruker krefter på at kvinner skal få lov til å legge ut snacksy bilder av seg selv, og at det ikke har noen konsekvens, viser et nytt forskningsprosjekt at jenter mellom 15 og 18 mener kroppen er et prosjekt som konstant må forbedres, og at de bruker tid på den som de heller burde brukt på lesing og lekser. Mange legger skylden på sosiale medier, som bildedelingstjenesten Instagram, og Facebook. Og på sine mødre.

Enda verre er det at samtidig som vi er opphengt i våre selfies og blendet av vår narsissisme, hestehandler den nye regjeringen om kvinners rett til å bestemme over egen kropp, blant annet ved å innføre reservasjonsrett for leger, noe som kan innskrenke kvinnens rett til selvbestemt abort. Hva er feminisme nå til dags og hva skal det være? Det er egentlig den debatten vi burde ta, men som vi ikke får tatt fordi vi er mer opptatt av å redusere hele den offentlige diskusjonen til venninneprat - så flink du er, så fin du er, fin mage, fin kropp, hastaggen #raus og likes her og der.

Norge er et av verdens mest likestilte land og selv om kvinner i dag kan få både utdannelse og jobb og har eierskap til sine kropper og sine liv, har kvinner aldri vært mer forvirra. Forskning viser for eksempel at likestilling presser velutdannende kvinner: Selv om kvinner vil ha karriere, er fortsatt det høyeste målet å finne den perfekte mann og stifte familie. Mange sliter med å finne balansen mellom de uendelige karrieremulighetene og de mange kravene til et perfekt familieliv.

De motstridende idealene har blitt en sentral del av kvinners identitet forteller forskningen blant annet til etnolog Sarah Holst Kjær. I 2009 skrev hun en doktorgradsavhandling om det gode parforholdet i storbyen, basert på en rekke intervjuer. For middelklassekvinner i dag skal alt være ideelt på alle tenkelige måter, for det gir status. Man skal være velutdannet, bo fint, ha pene barn i den riktige barnehagen og ha en pen og klok mann som tjener godt. Det er prosjektet, sier Kjær (forskning.no 09.11.11). At flere kvinner enn tidligere romantiserer det å hjemmeværende og sysle med sitt, er noe flere har reagert på. I 2009 henviste leder av Likelønnskommisjonen Anne Enger til en undersøkelse som viste at sju av ti kvinner synes det er greit å bli forsørget av mannen, og uttalte: «Valgfrihetsbegrepet må ikke godtas uten videre, når resultatet er at et av kjønnene systematisk taper.»

Den tradisjonelle feminismen som pekte på diskriminerende strukturer i samfunnet har gått ut på dato, og er ikke like glam lenger for kvinner. Men det er de rettighetene tidligere feminister har kjempet fram som gjør at kvinner kan ta kjønnskonservative valg i dag. Så neste gang du som ung hjemmeværende kul mamma tar selfies med deg selv og kaker du har bakt, så burde du hashtagge det #Takk i stedet for #Fordi jeg fortjener det. For ingenting kommer gratis. Feminisme 2.0 framstår som en historieløs, navlebeskuende suppe anført av cupcakebakende gratispassasjerer som tror at kvinnekamp er å heie på hverandre mens vi tar selfies. Vi går baklengs i framtida men det er «fordi vi fortjener det».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media