Raushetens utidighet

I stemmerettsåret har en stor del av kvinnedebatten handlet om au pair-bruk hos norske barnefamilier, kvinner som vil jobbe deltid, og kropp. Er feminismen død eller bare blitt navlebeskuende?

NULL KONSEKVENSER? «Hvis man tar opp det enorme fokuset på kvinnekroppen og om bloggere har viss ansvar, får man lett slengt etter seg at statsfeministene må slutte å mobbe kvinner med fin kropp eller gi dem dårlig samvittighet», skriver kronikkforfatteren med referanse til debatten rundt Fotballfrues (Caroline Berg Hansen) bilde etter fødselen. Arkivfoto: Siv Johanne Seglem
NULL KONSEKVENSER? «Hvis man tar opp det enorme fokuset på kvinnekroppen og om bloggere har viss ansvar, får man lett slengt etter seg at statsfeministene må slutte å mobbe kvinner med fin kropp eller gi dem dårlig samvittighet», skriver kronikkforfatteren med referanse til debatten rundt Fotballfrues (Caroline Berg Hansen) bilde etter fødselen. Arkivfoto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Selvfølgelig er ikke den tradisjonelle feminismen død, men den holder på å drukne under en annen type feminisme. La oss kalle den Feminisme 2.0. Den har enkle regler og kan framstå som en umoden jålete venninnegjeng som går baklengs inn i framtida.

Reglene for den type feminisme som dyrkes nå til dags, er enkle:

1: Du skal heie på andre kvinner.

2. Du skal heie på andre kvinner uansett, selv om du egentlig ikke vil heie på dem.

3. Du skal, som kvinne, ikke mene noe om kvinner som konstant flørter med tradisjonelle kjønnsroller, glorifiserer husmoridealene fra 50-tallet, eller dyrker pornoestetikk under fanen «min kropp - mitt valg».

Du må heller ikke mene noe om kvinner som fronter syke kroppsidealer eller bruker au pairer som tjenestepiker og rettferdiggjør det med å kalle det kulturutveksling og tidspress.

Dette er reglene for den nye feminismen og parolen er «Fordi jeg fortjener det». Valgene du som moderne kvinne tar har ingen konsekvenser, alle andre kvinner skal være rause og unne deg dette.Kvinnen skal etterstrebe å være blikkfang og perfekt. Kvinnekampen og feminismen er et stort selvrealiseringsprosjekt. Å støtte «fordi jeg fortjener det»-prosjektet, er raust.Men hvis du som kvinne skulle få lyst til å korrumpere raushetspratet med litt argumenter og logikk, som for eksempel at au-pair-ordningen ikke fungerer som den skal (ifølge Fafo, 2009) og bør defineres som arbeid, og at disse jentene i realiteten er hushjelpere og barnepassere og bør få lønn deretter, blir det fort til at du ikke støtter yrkesaktive kvinner som er skvis med tidsklemma.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer