DANSET FOR SHANKAR: Den norske danseren Guro Nagelhus Schia har en samarbeidsprosjekt med Ravi Shankars datter og har levd tett på Shankar-familien i California. Hun mottar budskapet om den musikalske legendens bortgang med sorg. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DANSET FOR SHANKAR: Den norske danseren Guro Nagelhus Schia har en samarbeidsprosjekt med Ravi Shankars datter og har levd tett på Shankar-familien i California. Hun mottar budskapet om den musikalske legendens bortgang med sorg. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Ravi Shankar var ekstremt levende og inspirerende

Den indiske legenden som underviste Beatles og påvirket popmusikkens retning, døde tirsdag. I sommer hadde Ravi Shankar norske Guro som gjest i sitt hjem.

(Dagbladet): Natt til i går døde den legendariske, indiske folkemusikeren Ravi Shankar, 92 år gammel. Den norske danseren og skuespilleren Guro Nagelhus Schia har det siste året jobbet nært med hans datter Anoushka, og i sommer både bodd og øvd i Shankars hjem i San Diego.

- Selv om han er gammel og hadde helseproblemer var Ravi Shankar en ivrig og entusiastisk mann med masse humor, sier Schia.

- Nyheten om hans dødsfall var utrolig trist å motta, og tankene mine går nå først og fremst til hans nærmeste familie og venner. Ravi Shankar er en av de personene jeg har møtt som har gjort sterkest inntrykk på meg. Han var ekstremt levende og inspirerende med en enorm tilstedeværelse, sier Rykkin-jenta som etter planen skal turnere sammen med legendens datter i Midt-Østen og Europa neste år.

Inspirerte Beatles Ravi Shankar er den indiske sitarspilleren som fikk stor betydning for utviklinga av vestlig popmusikk, særlig gjennom sitt samarbeid med Beatles.

Han var allerede en populær musiker og komponist i India da han begynte å turnere i vesten på 50- og 60-tallet. Etter å ha hørt ham - angivelig etter å ha blitt tipset av The Byrds - ble Beatles-gitaristen George Harrison så imponert av Shankars musikk at han reiste til India for å lære å spille sitar av ham.

Det indiske strengeinstrumentet dukket opp på popgruppas album 1966-album «Rubber Soul», kanskje mest iørefallende på hiten «Norwegian Wood». Snart var det så mye tradisjonelle, indiske instrumenter i vestlig popmusikk at begrepet «raga rock», navgitt etter de indiske folkemelodiene, ble etablert.

MED GEORGE HARRISON: Sitaren som setter et umiskjennelig preg på «Norwegian Wood» lærte George Harrison å spille av Ravi Shankar. Foto: Stella Pictures
MED GEORGE HARRISON: Sitaren som setter et umiskjennelig preg på «Norwegian Wood» lærte George Harrison å spille av Ravi Shankar. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det var først da jeg møtte George Harrison at jeg ble en virkelig stjerne. Plutselig ble jeg ti ganger mer kjent — og fikk et helt annet, og yngre, publikum, sa Ravi Shankar til Dagbladet da han besøkte Norge i fjor.

I 1969 var han blant artistene som opptrådde på den opprinnelige Woodstock-festivalen, der han ble sjokkert over rusbruken og hygienen til publikum, påkledningen til artistene og Jimi Hendrix? stunt med å sette fyr på sin egen gitar.

Grammy-nominert i år Fra da av foretrakk han å spille i klassiske konsertsaler, og fra 70-tallet av spilte han med symfoniorkestere, komponerte filmmusikk - blant annet til storfilmen «Ghandi» - og som foreleser ved flere prestisjetunge musikkakademier. Han fortsatte samarbeidet med George Harrison også etter at Beatles var oppløst.

Så seint som i år ble Ravi Shankar - som har mottatt flere priser og æresordener enn det er mulig å ramse opp - nominert til Grammy-pris for albumet «The Living Room Sessions pt. 1». Prisen konkurrerer han om med sin egen datter Anoushka, som selv er en begavet sitar-spiller og nominert med albumet «Traveller». Ravi Shankars andre datter heter Norah Jones og en av verdens mestselgende popartister.

- I sommer bodde og jobbet jeg sammen med Anoushka i Ravi Shankars hjem utenfor San Diego i California. Han kom for å se oss øve, og ga masse tilbakemeldinger. Da Norah Jones kom hjem, reiste vi alle for å være på hennes konsert, forteller Guro Nagelhus Schia.

Hun ble introdusert for den svært celebre familien gjennom Ravi Shankars svigersønn Joe Wright, regissøren av den kommende filmen «Anna Karenina» der Schia har en rolle.

Skrev opera Schia kan forstå at Beatles lot seg inspirere av den indiske musikeren.

STOR STJERNE: Ravi Shankar ble verdensberømt på sin tilknytning til Beatles. Her i Cannes på 70-tallet. Foto: Stella Pictures
STOR STJERNE: Ravi Shankar ble verdensberømt på sin tilknytning til Beatles. Her i Cannes på 70-tallet. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det syntes på hele ham at han var en inspirerende fyr - det var noe med blikket til Ravi Shankar som røpet at han hadde masse å by på. Helt til det siste arbeidet han, og jobbet med det som skulle bli verdens første opera basert på tradisjonell indisk musikk, sier Nagelhus Schia.

I april skal hennes forestilling med Anoushka Shankar, ytterligere en danser og en dukketeaterspiller etter planen fremføres i Dubai, før turen går videre til Tyskland.

- Så håper jeg at vi klarer å få den også til Norge, sier danseren.

- Ravi Shankar var ekstremt levende og inspirerende