Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raymond Johansen og kjerringene

FOTBALL: 1. februar kunne vi lese følgende overskrift i Aftenposten: «Det er for mange kjerringer i fotballen». Sitatet er fra Raymond Johansen, leder av sportslig utvalg i Vålerenga Fotball. Kan noen se for seg følgende uttalelse fra statssekretær i UD, Raymond Johansen: «Det er for mange kjerringer i utenrikstjenesten»?

Leser vi videre i artikkelen, oppdager vi at Raymond Johansens anliggende er legitimt nok. Han vil ryktene og sladderen i toppfotballen til livs. Han kritiserer medienes mangel på kildekritikk og fotballaktører som kynisk fremmer egne interesser ved å bruke mediene til å spre usannheter. Denne diskusjonen er viktig i en situasjon der norsk toppfotball renner over av penger og der symbiosen mellom mediene og fotballen mer enn noen gang fortjener kritiske blikk.

Men hvorfor «kjerringer», Raymond Johansen? Jeg tviler på at språkbruken er en glipp. Raymond Johansen er en dreven politiker med lang fartstid i det offentlige liv. Han kjenner medienes virkemåte og retorikkens betydning. Statssekretæren i UD er klartalende, men samtidig diplomatisk nok til at hans uttalelser som regel verken kan misforstås eller misbrukes. Han ville aldri uttalt offentlig at «det er for mange kjerringer i Arbeiderpartiet», uansett hvor mye ryktespredning han var vitne til under landsmøtet.

Når statssekretær Johansen tar på seg fotballederens hatt, endres retorikken og nivået senkes. «For mange kjerringer i fotballen» er en type uttalelse vi kan høre på tribunen eller Bohemen (Klanens pub). Men Raymond Johansen er i denne sammenheng ikke en vanlig mann gata. Som leder i landets mest profilerte klubb velger han en språkføring som forflater debatten og trivialiserer fotballfeltet, i stedet for at den setter fingeren på de spørsmålene han ønsker å kritisere. Har utenrikspolitiker Johansen så svak legitimitet i folkets klubb at han må iscenesette seg som «en av dem» i stedet for å opptre som leder?

Mer alvorlig er det at uttalelsen forsterker inntrykket av en machokultur i norsk fotball. Dette er det siste fotballen trenger i en tid der fotball er den største kvinneidretten i Norge og der det arbeides iherdig med å rekruttere kvinnelige ledere på ulike nivå. Det er mulig at «kjerring» er et kjønnsnøytralt begrep i Johansens verden (sladrehank). Men som retoriker burde han vite at det er mottakernes tolkninger av budskapet som betyr noe, ikke senderens intensjon. Jeg er redd uttalelsen i så måte bidrar til å provosere og støte fra seg viktige grupper i norsk fotball.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media