Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Raymond setter ned foten: Det blir storbibliotek i Bjørvika likevel

Det røde byrådet fortsetter skandaleprosjektet som allerede er 500 millioner over budsjett. Men vil leie ut 40 prosent av bygget for å spare penger.

(Dagbladet): Etter ukevis med spekulasjoner bestemte det rødgrønne byrådet på onsdag for å fortsette bygginga av det nye Deichmanske hovedbiblioteket i Bjørvika i Oslo.

- Vi har vært gjennom en 14 dagers intensiv prosess, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og informerte om at ingen av de alternativene planene er bedre for Oslo enn et nytt Deichman-bibliotek i Bjørvika.

Alle mulighetene byrådet har vurdert ville bli minst like dyre eller betydelig dårligere, ifølge Johansen. Han fortalte at Oslo kommune allerede inngått forpliktelser verdt 1 milliard kroner i forbindelse med det nye biblioteket, 700 av de millionene skal betales innen året er omme. 

- Oslo er Europas raskest voksende hovedstad. Ansvarlig økonomisk politikk er en forutsetning for alt vi gjør. Det er til syvende og sist bykassa som skal dekke alle utgiftene, fortsatte han. 

For å spare penger vil byrådet leie ut 7500 kvadratmeter av bygget. Johansen presiserte at han «ikke akkurat overtok et nøkkelklart bygg». 40 prosent av bygget skal leies ut. 

- Ikke råd til mer rot Byråd for næring og eierskap i Oslo, Geir Lippestad, sa omkampene og usikkerhetene nå ligger i fortida.

- Denne byen har ikke råd til flere overskridelser, det er helt sikkert, sa han på pressekonferansen. 

De anslåtte årlige driftkostnadene for det nye biblioteket vil ligge på rundt 200 millioner kroner, en tredobling av dagens driftskostnader. 

Dagbladet vet at mange i Arbeiderpartiet har vært bekymra for den voldsomme kostnadsutviklingen i planen. Planene ble iverksatt av det forrige byrådet og tidligere kulturbyråd Hallstein Bjercke (V).

En rekke profilerte forfattere har raslet med både sabler og skrivemaskiner i forkant av dagens beslutning: De vil at politikerne skal beholde planene om et nytt hovedbibliotek i Bjørvika. 

Budsjettsprekk Etter å ha tatt alle spader opp av jorda og stanset bygginga, har byrådsregjeringa i Oslo - Ap, SV og MDG - bestemt seg for å fortsette de eksisterende planene.

En intern rapport skal ha konkludert med at alle plausible alternativer ville bli enda dyrere, blant annet fordi det vil koste skattebetalerne 700 millioner kroner bare å stanse bygginga i Bjørvika helt. Dette skal ha veid tungt for byrådet.

For å spare kostnader skal omtrent en tredjedel av bygget på 20.000 kvadratmeter skal brukes til noe annet enn bibliotek. Det er foreløpig uklart hva slags virksomheter som skal inn i det nye biblioteket.

Frp mot biblioteket Før helgen leverte Kultur- og idrettsbygg og Kulturetaten byrådet en hemmelig rapport med alternative løsninger for nytt Deichman. 

Frp-veteran Carl I. Hagen på sin side, var langt mer fornøyd med at det så ut til å bli byggestopp i forkant av dagens pressekonferanse. 

- Det vil være en god start for det nye byrådet om det viser økonomisk ansvarlighet ved å skrinlegge både nytt hovedbibliotek og Munchmuseum på de dyreste tomter i Bjørvika, skrev han i en e-post til Dagbladet. 

Dyre kulturbygg Kulturforsker Georg Arnestads utregninger viser at de fleste kulturbygg som ble bygget mellom 1995 og 2012, fikk budsjettsprekker på mellom 30 til 50 prosent.

Kulturhus ferdigstilt i etterkant av denne perioden, som dem i Hamar, Bodø og Stjørdal, har også blitt en god del dyrere enn planlagt. 

- Husene blir ikke ferdig i tide, og da sprekker budsjettene, har han fortalt Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media