Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Razzia mot Pitbull-pirat

Politiet i Fredrikstad har siktet 44-åring for å ha spredd piratkopier av «Pitbullterje».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: Én av fire laster ned TV-serier ulovlig
• Les også: Én av fem laster ned film

(Dagbladet.no): Tirsdag banket fem politimenn på hos en 44 år gammel mann i Fredrikstad. Årsaken var at han i høst kopierte og spredde filmen «Pitbullterje» til flere tusen andre nettbrukere.

Nå risikerer han i verste fall fengselsstraff, i tillegg til erstatningssøksmål fra filmselskapet. Dette er første gang noen er siktet for å ha piratkopiert og gjort en norsk film tilgjengelig på nettet.

- Vi har nå startet overvåkning av nettet, og har flere andre pirater i kikkerten. Dette er starten på en større kampanje, sier Roald Dye i Norsk videogramforening.

Et holdningsproblem

1. juli trådte den nye åndsverksloven i kraft, og dermed fikk rettighetshaverne et sterkere vern. Underholdningsindustrien varslet at de ville gi informasjon om loven, og om lovlige tilbud, før de eventuelt gikk til aksjoner mot fildelerne. Nå er tålmodigheten slutt.

- Mange av de som holder på med dette er ellers lovlydige mennesker, og de må forstå at virksomheten er ulovlig. Vi er nå ute etter alle som driver med dette i en viss skala. Vi er for eksempel oppmerksomme på én person som har lagt ut en terabyte med piratkopiert musikk, filmer og software, sier Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Føyen.

Advokatfirmaet har skrevet anmeldelsen av 44-åringen, sammen med Norsk videogramforening.

ET HOLDNINGSPROBLEM:  Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Føyen mener nordmenn må endre holdningene sine når det gjelder nedlasting av piratkopiert materiale. FOTO: FRANK KARLSEN
ET HOLDNINGSPROBLEM: Espen Tøndel i advokatfirmaet Simonsen Føyen mener nordmenn må endre holdningene sine når det gjelder nedlasting av piratkopiert materiale. FOTO: FRANK KARLSEN Vis mer

Det var i november i fjor at 44-åringen kopierte filmen og la den ut på nettet. Han benyttet seg av et tilbud fra Start.no om å streame filmen mot betaling, men brukte i tillegg en programvare som gjorde at han kunne ta en kopi. Etter få timer lå filmen ute via piratsiden The Pirate Bay - gratis og tilgjengelig for alle.

- Her har altså filmbransjen kommet kundene i møte, med et tilbud om å se filmen over nett mens den fortsatt gikk på kino. Så skjer det likevel at noen ripper den og legger den ut ulovlig. Og det er ikke noen ungdom heller. Vi har et stort holdningsproblem i Norge. Dette er faktisk ulovlig, sier Tøndel.

Fredrikstad-mannen har i avhør innrømmet at han spredde filmen, men avviser at han har omgått noen tekniske beskyttelsessystemer for å få det til.

- Han er veldig overrasket over at dette er en sak, og har gitt uttrykk for at dette er svært vanlig å gjøre. Han er ikke noe datageni, og sier det ikke er vanskelig å gjøre det han har gjort, sier Freddy Andersen, politibetjent ved Fredrikstad politistasjon.

Går for retten

Politiadvokat John Aga ved Østfold politidistrikt sier det er vanskelig å si hvor lang straff 44-åringen risikerer.

- Såvidt meg bekjent har det ikke vært en tilsvarende sak tidligere. Men saken kommer definitivt til å prøves for retten. Det er ikke snakk om å gi noe forenklet forelegg, sier Aga.

Det er Scanbox Entertainment som sitter på rettighetene til «Pitbullterje». De forsøker nå å finne ut hvor stort tapet har vært som følge av den ulovlige nedlastingen.

image: Razzia mot Pitbull-pirat

- Vi har sett litt på det. I andre land antar man et en digital filmfil er verdt 80 prosent av DVD-pris, eller cirka 160 kroner per kopi. Men det er vanskelig å si hvor mange det er som har lastet ned filmen ulovlig. Folk som har lastet den ned én gang, kan også ha spredd den videre, sier Jon Einar Sivertsen i Scanbox.

Stein B. Kvae i produksjonsselskapet Paradox sier «Pitbullterje»-saken kan få store konsekvenser.

- Den kan få veldig stor betydning for hele rettighetsbransjen, mener han.

Rasler med sablene

Også norsk musikkindustri sier de sitter på mye informasjon om nordmenn som deler musikk ulovlig.

- Vi må hele tiden vurdere hvilke saker vi skal bruke ressurser på, sier Marte Thorsby, leder i platebransjens forening IFPI.

Hun sier det helt sikkert vil komme nye saker i kjølvannet av den nye åndsverksloven.

- Men vi kommer ikke til å ha fokus på private nedlastere. Det er de som kopierer og laster opp materiale på nettet vi ønsker å ta, sier Thorsby.

UTSATT FOR PIRATER: Atle Antonsen i «Pitbullterje».
HAR OVERSIKT: Marte Thorsby og platebransje-organisasjonen IFPI bruker mye ressurser på nedlastingsproblemet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!