R&B-dronningen

Før helga vant Alicia Keys fem Grammy-priser. 21 år gammel er hun anerkjent som den nye R&B- og souldronningen. Og bak henne står Clive Davies, mannen som bygde opp Whitney Houston og børstet støvet av Carlos Santana.

LOS ANGELES (Dagbladet): Keys topper hitlistene verden over med debutalbumet «Songs in A Minor». Den gospelfargede «Fallin'» har ligget 22 uker på Dagbladets Hit40-liste, og de siste ukene har den fått følge av «A Woman's Worth». Debuten har passert åtte millioner solgte.

Under torsdagens Grammy-utdeling fikk 21-åringen fem av verdens mest prestisjetunge musikkpriser: Beste nye artist, Beste R&B-album, Beste kvinnelige R&B-framføring, Beste R&B-sang og Årets låt - alt for hiten «Fallin'».

- I startfasen

- Jeg er bare i startfasen av karrieren, og jeg vet at forventningene til mitt neste album vil være høye. Men jeg har en million ting jeg vil prøve ut, og gleder meg til å gå i studio igjen i april, sa Alicia Keys til Los Angeles Times dagen etter Grammy-utdelingen.

I underkant av ett døgn etter triumfen leverte hun en ny overlegen konsert i L.A. Selv om hun var Grammy-festens store vinner, gikk hun hjem fra plateselskapets store fest for henne etter en halvtime.

Er det rart Bono kysset henne under hele Grammy-utdelingen, og at hun etter noen måneder har fått musikkverdenens respekt for sin dedikasjon?

Rollemodell

Newyorkeren Alicia Auguello Cook, som hun egentlig heter, er et multitalent. Hun skriver både tekst og melodi til låtene sine, - og attpåtil produserer hun dem selv. I tillegg har hun en naturlig sex appeal og divafakter som Janet Jackson og Toni Braxton. Det kan holde lenge til å bli superstjerne, men hun er intelligent også og appellerer til folk som er lei av å se artister som er mer opptatt av Dolce Gabana og sine Beverly Hills-hjem.

- Jeg vil dedikere denne prisen til mennesker som ikke kan plasseres i noen bås, og som er seg sjøl, uansett hva andre måtte mene om dem, sa tenåringsjentenes nye rollemodell da hun tok imot prisen for beste R&B-album.

Selv om hun er ung, er historien om Keys langt ifra noen fortelling om en «over natta-suksess». Hennes karriere er et resultat av tålmodighet - et nærmest ukjent ord i musikkbransjen. Det er en historie om å bygge opp og utvikle en artist som kan stå på egne bein.

- Musikk foran alt

Hun har spilt piano siden hun var fire, og lærte å vise sine følelser gjennom instrumentet lenge før hun ante det. Hun er klassisk utdannet og har Chopin som sitt store forbilde - og Marvin Gaye.

- Musikk har alltid kommet foran alt, absolutt alt, sier Alicia Keys.

Hun risikerte alt for å få holde på med det hun elsket mest. Hun ble sparket ut av skolen og ble også henvist til døra da hun holdt på å drive sin mor, som nå følger henne overalt, til vanvidd.

Hun flyttet for seg sjøl, i Harlem, der hun bygde opp et lite studio i leiligheten sin - og fortsatte lidenskapen sammen med sin gode venn og skrivepartner Kerry Brothers, som i dag er co-president i hennes eget produksjonsselskap KrucialKeys.

Da hadde hun allerede bygd opp en sterk lojalitet til mannen som i dag er hennes manager, Jeff Robinson. Han hadde ingen problemer med å få plateselskapene på kroken, men møtte forbløffelse da tenåringsjenta sparket alle topprodusentene som Columbia Records dro opp sjekkheftet for. Hun var frustrert over å bli fortalt hvordan låtene hennes skulle høres ut.

Viste finger'n

Alicia tok styringa selv, men plateselskapet var ikke overbevist da «Songs in A Minor» var så godt som ferdig. Dette kom Clive Davis (68) for øret, mannen som blant annet oppdaget artister som Bruce Springsteen, Janis Joplin, Patti Smith og Whitney Houston - og som attpåtil relanserte Carlos Santana med albumet «Supernatural». Den mektige «bamsen» Davis tok over og sørget for at ungjenta og hennes musikk ble presentert i alle kanaler lenge før albumet kom ut.

- Suksessen har vært fantastisk, men jeg vil aldri la det forstyrre musikken. Det hjelper bandet mitt meg med, og min mor og min manager. Hvis jeg ikke har hatt dem, ville jeg sikkert ha vært en katastrofe, mener Alicia Keys.

ROLLEMODELL: Alicia Keys er ydmyk over suksessen med sitt debutalbum «Songs in A Minor», og er bevisst sin posisjon som rollemodell.
STORESLEM: Alicia Keys forsynte seg med fem Grammy-priser under årets utdeling.