«Nytt på Nytt»:

Reagerer kraftig: - Skammelig

Klagene renner inn etter fredagens «Nytt på Nytt»-sending. Blant dem som reagerer er tidligere toppdiplomat Kai Eide, som ber NRK beklage. - Fortjener skikkelig tilsnakk, sier han til Dagbladet.

KLAGESTORM: Fredagens «Nytt på Nytt»-sending har fått over 600 klager for å spøke med krigen mellom Israel og Hamas. Vis mer
Publisert

Under fredagens «Nytt på Nytt» vitset programleder Bård Tufte Johansen, Isalill Kolpus, Johan Golden, Unge Høyre-leder Ola Svenneby og musiker Erlend Ropstad om ukas snakkiser - og dermed konflikten mellom Israel og Hamas.

Det har skapt sterke reaksjoner, og Kringkastingsrådet har mandag ettermiddag fått inn over 700 klager på programmet, bekrefter rådssekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet overfor Dagbladet.

I tillegg har NRKs Publikumsservice fått inn 71 klager etter sendingen.

- Innholdet i klagene til «Nytt på Nytt» er ulike varianter av at de ikke synes det er greit å tulle med krig, sier Carina Berge, leder for NRKs Publikumsservice, til Dagbladet.

Ber NRK beklage

Blant dem som reagerer er diplomatveteranen Kai Eide, som blant annet har vært Norges Nato-ambassadør. Han ber NRK beklage.

- Jeg reagerer når det gjøres forsøk på å gjøre en dramatisk situasjon i Gaza og Hamas’ grusomme angrep til morsomheter. Jeg kan virkelig ikke se at drap på tusenvis av barn og voksne, som vi ser nå på begge sider, er egnet til et humoristisk innslag, sier han til Dagbladet.

Eide er en av Norges mest profilerte diplomater, og har fungert som både FN-utsending og Nato-ambassadør. Han har jobbet som fredsforhandler i blant annet Kosovo og Afghanistan.

Han reagerer særlig på vitsene om at hele jødenes historie har vært «som en dans på Zyklon b-roser» og at det «ikke er så populært å drepe jøder som man skulle tro».

- Selv om dette er «ironisk» ment synes jeg slike henvisninger er skammelig, sier han.

BER NRK BEKLAGE: Kai Eide, en av Norges mest profilerte diplomater, reagerer kraftig på fredagens «Nytt på Nytt»-sending. Nå ber han NRK beklage. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
BER NRK BEKLAGE: Kai Eide, en av Norges mest profilerte diplomater, reagerer kraftig på fredagens «Nytt på Nytt»-sending. Nå ber han NRK beklage. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet Vis mer

Underholdningsredaktør i NRK, Charlo Halvorsen, sier til Dagbladet at det ikke var overraskende at det ville bli reaksjoner etter «Nytt på Nytt» på fredag.

- Det å ta opp en krig som berører så mange emosjonelt i et satireprogram er en vanskelig balansegang, sier Halvorsen.

Han mener likevel at programmet greide seg bra.

- Og holdt oss godt innenfor rammene for ukentlig satire også på tunge og vanskelige nyheter.

Ønsker oppvaskmøte

Den tidligere toppdiplomaten omtaler sendingen som «vulgær».

- Med en så dramatisk situasjon og tragisk historie er det ikke bare dårlig humor - det er også vulgært, sier han og legger til:

- Jeg tenkte selv «hva er dette for noe?». I tillegg er det gjort i opptak, det er ikke på direkten. Det betyr at de heller ikke har innsett i ettertid at det gikk for langt. Det er helt ufattelig.

Eide tar nå til orde for et oppvaskmøte i «Nytt på Nytt»-redaksjonen.

- Det vil være underlig hvis man bare lar dette forbigå i stillhet. Jeg synes at de som har latt dette gå gjennom, fortjener skikkelig tilsnakk. Selv om det skal være stor takhøyde i et satireprogram må det settes et tak. Å lage humor ut av en av de største tragediene i vår historie og et pågående drama går langt utover et slikt tak.

Her finner du alle Dagbladets artikler om det som har skjedd i Israel og Palestina siden Hamas sitt angrep.

STIKK: Erna Solberg ble naturlig nok et hett tema under ukas «Nytt på Nytt». Video: NRK Vis mer

Svarer på kritikken

Særlig Svenneby har fått hard medfart av samfunnsdebattant Eddie Whyte, i et innlegg i Dagsavisen. Han beskriver vitsingen til Unge Høyre-lederen som «smakløst, vulgært og uakseptabelt».

Svenneby selv sier til Dagbladet at han synes det er «litt voldsomt å mene at NRK skal beklage fordi egne grenser er passert».

- Man kan godt mene at det ikke var morsomt - det er helt legitimt - men det er feil å mene at egne grenser skal avgjøre om NRK skal beklage eller ikke, sier han til Dagbladet, og legger til at han selv synes det var morsom.

- Hvis man ser på hvem som var skyteskive for vitsene som ble gjort, så er det ikke på noe tidspunkt sivile som er målet. Snarere tvert imot. Vitsene rammer Palestinakomiteen og Egypt, som ikke vil åpne grensene sine. Hvis man går inn i materien er det ikke like ille som det blir framstilt som.

HARD MEDFART: Unge Høyre-leder Ola Svenneby har fått hard medfart etter fredagens «Nytt på Nytt»-sending. Han står godt i kritikken, forteller han til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
HARD MEDFART: Unge Høyre-leder Ola Svenneby har fått hard medfart etter fredagens «Nytt på Nytt»-sending. Han står godt i kritikken, forteller han til Dagbladet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Må gjerne være uenig

Svenneby beskriver temaene i fredagens «Nytt på Nytt»-sending som ganske krevende, og sier at man derfor er nødt til å være forsiktig. Han fikk vite om de endelige sakene som skulle diskuteres onsdag kveld - før programmet ble spilt inn torsdag.

Unge Høyre-lederen forteller at det var to andre temaer som ble klippet ut, siden de tre sakene redaksjonen gikk for var ganske omfattende.

Svenneby forteller at han står godt i kritikken, men at han irriterer seg over at folk tillegger han meninger om at han politisk står for alt som ble vitset om i sendinga.

- Da har man ganske lite kjennskap til hva «Nytt på Nytt» er, sier han.

Også kritikken fra Kai Eide tar han med ro.

- Eide må gjerne være uenig og mene at det er ting det ikke burde lages humor om, og at det ikke er gøy, men det er personlig og det er forskjellige grenser. Jeg mener dette er lov å vitse om og at NRK står godt i dette. Men det får de svare for.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer