Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer kraftig

Generalsekretær Lars Ødegård i Norges Handikapforbund reagerer kraftig på Odd Nerdrums nye maleri «Pissing Woman». - Det kan synes som om kunstneren utnytter en amputert menneskekropp og forsterker en holdning, noe som er betenkelig og støtende, sier Ødegård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nerdrums nye malerisjokk

Generalsekretæren forteller at Handikapforbundets ønske er å vise skjeve og amputerte kropper som noe naturlig - ikke som noe stygt og rart. - Skjønnheten kommer jo innenfra, sier Ødegård.

- Dersom kunstnere avmystifiserer at mennesker er forskjellige er det bra. Når de prøver å spille på fordommer er det ikke annet enn beklagelig.

Ødegård mener at bilder av amputerte mennesker som urinerer kan virke støtende. Slik jeg oppfatter Nerdrums bilde forsøker han å forsterke et stereotypt syn av amputerte mennesker.

- Og selv om Odd Nerdrum ikke har hatt til hensikt å støte amputerte mennesker, tror jeg effekten blir slik, sier Ødegård.

Han forteller at Handikapforbundet fikk en henvendelse fra Bergen for en stund siden.

- En mann ønsket å gi ut et sex-orientert blad med amputerte kvinner. Også dette ville spekulativt utnytte avvik i en avvikende retning. Slik er dypt beklagelig, avslutter generalsekretær Lars Ødegård i Norges Handikapforbund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!