Spellemann:

Reagerer på «Årets låt»-vinner: - Provoserer

Er kravene Spellemannprisen stiller til Årets låt-kategorien gode nok, spør artisten Sturla.

SPELLEMANN: Den kontroversielle artisten Tix ble kåret til Årets Spellemann under årets Spellemannsprisutdeling. BILDER: NRK Vis mer
Publisert

Forrige uke ble artistene Frida Ånnevik og Chris Holsten tildelt Spellemannpris i kategorien Årets låt. Statuetten fikk musikerne for sangen «Hvis verden», som har betydd mye for mange gjennom pandemitida.

«Hvis verden» er en coverversjon av den amerikanske låta «If The World Was Ending», laget av Julia Michaels og JP Saxe. At en coverlåt står igjen som vinner av en de gjeveste Spellemannprisene, får artist Sturla Fagerli Larsen til å reagere.

Savner «norsk» vinner

Han mener det er verdt å spørre om kravene Spellemann setter til nominerte i Årets låt-kategorien, er gode nok.

- Det er viktig for meg å si at jeg har stor respekt for Chris Holsten og Frida Ånnevik og Spellemannprisen. Likevel mener jeg at det er feil at en coverlåt som stammer fra utlandet er nominert i en så viktig kategori. Det provoserer, all den tid vi har så mange flinke låtskrivere i Norge som også er nominert, sier Larsen til Dagbladet.

Stusset over vinneren

VINNERE: Chris Holsten og Frida Ånnevik smilte fra øre til øre etter å ha hentet hjem prisen for Årets låt. Foto: Michael Ray Cruz Angeles / Spellemann / NRK
VINNERE: Chris Holsten og Frida Ånnevik smilte fra øre til øre etter å ha hentet hjem prisen for Årets låt. Foto: Michael Ray Cruz Angeles / Spellemann / NRK Vis mer

Larsen ville diskutere avgjørelsen. Han tok derfor til tastaturet og forfattet et innlegg som han publiserte på musikkbransjegruppa «Bransja prat» på Facebook.

- Det var lite motstand å hente og det virket som mange var enig med meg. Det er først og fremst nominasjonen jeg reagerer på. Jeg forstår at Holsten og Ånnevik har utmerket seg og låta har mange stemmer, men ikke at Spellemann gir publikum mulighet til å velge bort norske åndsverk som vinnere, sier Larsen, og fortsetter:

HEDRES: Det norske solistkor får prisen for Årets Samtidsmusiker under årets Spellemannsprisutdeling. Video: NRK Vis mer

- Spellemannprisen skal feire norsk musikk og musikkbransjen. Da bør våre åndsverk og våre låtskrivere feires. Vi har sjukt mye bra talent og låtskrivere, inkludert Ånnevik og Holsten, som er to av mine favoritter og hadde fortjent priser i andre kategorier. Jeg unner alle en spellemann, men stusset på akkurat denne, sier trønderen.

- Hvem mener du er en verdig vinner av Årets låt?

- Jeg synes Dagnys - «Somebody» er en soleklar kandidat. Den dominerte fjoråret, både radiolistene og Spotify.

Spellemann: - Ikke et krav

Styreleder i Spellemannprisen, Marte Thorsby, skriver i en e-post til Dagbladet at det ikke er krav om at Årets låt ikke skal være en coverlåt.

- Dette er ikke et krav per i dag, og har heller ikke vært det tidligere. Vi mener «Hvis verden» er en veldig god vinner av prisen årets låt. Opphaverkategoriene har naturligvis et krav om at teksten/komposisjonen ikke har vært utgitt tidligere. For Årets Låt derimot har det ikke vært naturlig å ekskludere gode utgivelser som har satt sitt preg på musikkåret.

Thorsby har forståelse for synspunktene til Larsen og andre som setter spørsmålstegn ved avgjørelsen.

- Vi lytter til diskusjonen. Slik reglementet er per i dag skal Årets låt gå til en låt som har dominert det norske markedet i året som har gått. Og det liten tvil om at årets vinner har gjort akkurat det. Vi tar imidlertid med oss alle innspill videre inn i styret i Spellemann når reglementet for neste år skal fastsettes, skriver Thorsby.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer