I DEBATT: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen (til venstre) ville ikke møte Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, til debatt i Dagsnytt 18. Per Olof Lundteigen (Sp) ville på sin side veldig gjerne stille, men fikk beskjed om at han var overflødig. Foto: Skjermdump/NRK
I DEBATT: Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen (til venstre) ville ikke møte Dagbladets politiske redaktør, Geir Ramnefjell, til debatt i Dagsnytt 18. Per Olof Lundteigen (Sp) ville på sin side veldig gjerne stille, men fikk beskjed om at han var overflødig. Foto: Skjermdump/NRKVis mer

Reagerer på at han ikke fikk stille i kongehusdebatt: - En veldig spesiell form for journalistikk

Per Olaf Lundteigen (Sp) sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som er ansvarlig for bevilgningene til kongehuset.

(Dagbladet): Økonomien i kongehuset var gjenstand for debatt på Dagsnytt 18 på torsdag.

Bakgrunnen var Dagbladets avsløringer om at store beløp fra Stortingets bevilgninger brukes på vedlikehold og arbeid på kong Harald og kronprins Haakons private eiendommer.

Debatten var mellom Dagbladet politiske redaktør, Geir Ramnefjell og Michael Tetzschner (H).

Slottet hadde satt som premiss at de ikke ønsket å stille til debatt, og kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, fikk i stedet ordet alene i studio etter Ramnefjell og Tetzchner.

Fjernet fra debatten Per Olaf Lundteigen (Sp) var også invitert til debatten, men fikk plutselig kontrabeskjed.

- Den beskjeden jeg fikk fra min rådgiver, var at det ikke var behov for meg, for Ramnefjell dekket mitt syn på saken, sier Lundteigen til Dagbladet.

Det reagererer Sp-politikeren på. Lundteigen sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen som er ansvarlig for bevilgningene til kongehuset.

- Jeg mener det er merkelig at mediet som bringer saken på banen også skal være de som forsvarer det kritiske standpunktet i saken. Det syns jeg er en veldig spesiell form for journalistikk. Det er ikke Dagbladet som sitter i komiteen og behandler hoffet og apanasjen, sier Lundteigen til Dagbladet.

- Identiske Han krever en redegjørelse fra Slottet for pengebruken, og har tidligere uttalt at kongehuset har etablert en meget uheldig praksis.

- Man pleier å diskutere en sak med kildene, og passe på at de kildene som har ulik mening, får stille til debatt, sier han videre.

Debattredaktør i NRK, Kyrre Nakkim, begrunner valget med at «Lundteigens synspunkter er identiske med Ramnefjell sine».

- For dynamikken i en debatt valgte vi derfor Ramnefjell.  Vi anså Ramnefjells synspunkter som interessante. Dette er jo også Dagbladets sak, så ved å bruke Ramnefjell i debatten, fikk vi vist fram dette, sier Nakkim til Dagbladet.

Stiller ikke Som begrunnelse på hvorfor kommunikasjonssjefen på Slottet ikke ønsket å stille til debatt i Dagsnytt 18, sa Marianne Hagen dette på Dagsnytt 18:

- Det er ikke vår jobb å diskutere om vi skal ha et monarki eller ikke, og det er dette som er den egentlige agendaen.

Da Dagbladet konfronterte Hagen med at dette ikke var en monarkidebatt, men en debatt om økonomien i kongehuset, svarte Hagen:

- Jeg stiller ikke i debatt med noen, helt uavhengig av Dagbladet, sier Hagen.

- Gjelder det også når debatten ikke handler om styresett, men om økonomi?

- Jeg stiller ikke i debatt.

Lundteigen sier det ville vært helt naturlig at Slottet tok diskusjonen om dette. På spørsmål på hva han tenker om at kommunikasjonssjefen på Slottet ikke ønsker å stille til debatt overhodet, svarer Lundteigen:

- Det er en medialinje som man bør revurdere.

REAGERER:  Per-Olof Lundteigen syns det er merkelig at mediet som bringer saken skal være den som forsvarer det kritiske standpunktet i saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REAGERER: Per-Olof Lundteigen syns det er merkelig at mediet som bringer saken skal være den som forsvarer det kritiske standpunktet i saken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer