Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på at menn har fått instruks om å ikke håndhilse på Malala (17) under Nobel-besøket

- Jeg synes dette er veldig trist.

MOTTAR NOBELS FREDSPRIS: Pakistanske Malala Yousafzay blir i morgen tildelt Nobels fredspris blant annet for sitt arbeide for jenters rett til utdannelse. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
MOTTAR NOBELS FREDSPRIS: Pakistanske Malala Yousafzay blir i morgen tildelt Nobels fredspris blant annet for sitt arbeide for jenters rett til utdannelse. Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Pakistanske Malala Yousafzay (17) skal onsdag motta Nobels fredspris for sin kamp for jenters rett til utdannelse. 

Kringkastingsorkesteret (KORK), som skal opptre på Nobelkonserten, har fått instruks om å ikke håndhilse på Malala hvis de kommer i kontakt med henne på backstageområdet.

- Dette blir av min stab oppfattet som helt udramatisk. Det har med Malalas kultur og religion å gjøre, og det er kanskje vanligere for oss å være fysisk når vi hilser sammenlignet med andre kulturer, sier orkestersjef Rolf Lennart Stensø.

Det norske Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad svarer slik når Dagbladet spør om hvorfor menn som skal oppholde seg rundt Malala er instruert om å ikke håndhilse på henne under Nobel-besøket.

- Det er klart det er visse regler rundt kontakt med fredsprisvinnerne. I hennes tilfelle er det regler som springer ut fra at hun er en muslimsk kvinne, uten at jeg vil gå helt i detalj. Men dette er helt standard, forholdsvis liberalt og inget særskilt tilfelle, sier Lundestad.

- Kjønnssegregerende idealer Malala Yousafzay er muslim, og ifølge islamske tradisjoner skal man ikke håndhilse på det motsatte kjønn. 

- Disse få reglene er nokså selvfølgelig i hennes situasjon, sier Lundestad.

Det er ikke Fakhra Salimi, leder for MiRA (Ressurssenter for innvandrer- og flyktningkvinner), enig i.

- Jeg synes dette er veldig trist. Siden Malala har bekjempet krefter som undertrykker kvinner, noe hun nå får Nobels fredspris for, er det rart at personer rundt henne vil opprettholde kjønnssegregerende idealer. Når vi skal fremme henne som rollemodell, må det settes et sterkt fokus på likestilling, sier hun.

Dagbladet har ikke fått klarhet i hvordan Malala selv stiller seg til håndhilsing, men hun har tidligere blitt avbildet mens hun har tatt menn i hånda.
Malala vokste opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan, ikke langt fra grensen til Afghanistan, hvor jenteskoler ble brent ned av Taliban. Hun kjempet for jenters rett til å gå på skole, og ble derfor forsøkt henrettet av den islamistiske bevegelsen for to år siden. 

Nå bor Malala i Birmingham i Storbritannia, hvor hun går på skole.

I morgen mottar hun altså Nobels fredspris for sin innsats. Uten håndtrykk fra Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland, om de gjeldende instruksene blir fulgt til punkt og prikke.

- Jeg hadde skjønt det om begrunnelsen av helsemessige årsaker. Kjønn handler ikke om kroppen og slikt, men om maktrelasjoner. I dette tilfellet definerer menn hvordan kvinner skal være. At kvinner og menn ikke kan håndhilse, er en gammeldags skikk, sier Salimi.

Leder av nettsida islam.no, Basim Ghozlan,  forteller at det ikke står noe i Koranen eller andre kilder om at det er forbudt for kvinner og menn å håndhilse, men at det går mer på kultur og tradisjon.

- Tradisjonelt sett er dette regler som finnes i de fleste muslimske miljøer, at kvinner og menn ikke håndhilser på hverandre om de ikke er nære slektninger. I dagens muslimske samfunn er det mange meninger om dette, hvor noen mener det ene og noen mener det andre. Men de aller fleste muslimer i Norge håndhilser i dag, sier Ghozlan.