Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på Behn-dekning: - Tendensiøst

Ari Behn omtales som «Kevin Spacey-varsler» i amerikanske medier. Det får norsk medieforsker til å reagere.

MINNEMARKERING: Søndag kveld hadde mange samlet seg i Ari Behns hjemby, Moss, for å minnes ham. Reporter: Marcus Brenden. Video: Langsem. Klipp: Rydning / Dagbladet Vis mer

Første juledag kom nyheten om at kunstner og forfatter Ari Behn er gått bort, 47 år gammel. Det meldte familien selv.

I Norge huskes Behn som forfatter, billedkunstner og offentlig person. I amerikanske medier, blant annet Time, Variety, Rolling Stone og The Hollywood Reporter, omtales han imidlertid i stor grad som «Kevin Spacey-varsler».

«Ari Behn, forfatter og Kevin Spacey-varsler, død i en alder av 47» lyder blant annet Times overskrift.

Geir Håkonsund er Behns manager og fungerer som familiens talsperson.

- Norsk presse har vært veldig ryddige og respektfulle, mens utenlandsk presse ikke overraskende har en annen tilnærming, skriver han i en SMS til Dagbladet.

Bakgrunnen for overskriftene er uttalelser Behn ga til programleder Michael Andreassen i programmet «Michael Direkte» på P4 i 2017.

Der omtalte han en hendelse som angivelig fant sted 2007, etter fredspriskonserten. Behn og Spacey skal ha vært på samme nachspiel.

- Vi satt og pratet om teater og dramatikk. Etter fem minutter sier han: «Hey, let's go out and have a cigarette». Og så tar han meg, under bordet, midt på ballene.

Behn fortalte videre at han «tok det pent».

- Det gikk veldig fint. Strålende kveld, sa han.

I samme intervju omtalte han Spacey som en «briljant» og «eminent» skuespiller, og sa han var den beste verten fredspriskonserten har hatt.

Seinere presiserte han på talkshowet «Skavlan» at han ikke hadde følt seg forulempet eller trakassert av Spacey.

- Jeg opplevde det ikke som trakassering. Med all respekt for varslere og de som opplever trakassering. Men for meg var det faktisk en kompliment.

Han understreket videre at han tok varslerne på alvor, men at han ikke hadde opplevd det slik selv.

DELTE HILSEN: Ebba Rysst Heilmann og Ari Behn fant kjærligheten i 2017. 1. juledag gikk Behn bort etter å ha tatt sitt eget liv. Nå deler Heilmann et rørende innlegg i sosiale medier. Video: Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

- Tendensiøst og tabloid

- Dekningen er åpenbart spekulativ. I vår nasjonale pressekontekst virker dette som en forvridd versjon av virkeligheten, der saken er tatt helt ut av sammenheng, sier Gunn Enli om amerikanske mediers dekning av Behns dødsfall.

Hun er medieforsker og professor ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.

- De forsøker å gjøre saken relevant ved å få den til å passe inn i Epstein-skandalen, som har blitt en kjendistung føljetong i nyhetsmediene, sier Enli.

Hun sikter til den amerikanske milliardæren Jeffrey Epstein, hvis dødsfall i august har avfødt en rekke konspirasjonsteorier.

- Det er jo et godt etablert narrativ, og i den historien om Epstein passer dette veldig godt inn, forklarer Enli.

KRITISK: Medieforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli. Foto: UiO
KRITISK: Medieforsker og professor ved Universitetet i Oslo, Gunn Enli. Foto: UiO Vis mer

Hun utdyper:

- Dekningen er problematisk fordi den baserer seg på antydningens kunst, der hint og antydninger er mer dominerende enn fakta og kilder. Sammenhengen mellom A og B som antydes er basert på gale premisser, og gir et feilaktig etterlatt inntrykk. Det er ytterst tendensiøst og tabloid.

Enli mener amerikanske medier gjør saken til noe større enn det den er.

- Egentlig har denne tragiske hendelsen begrenset nyhetsverdi i amerikansk presse. Selvfølgelig vil det alltid være interesse for tragedier og skandaler i kongehuset, men her er det tydelig at saken har fått turbofart på grunn av kjendisknaggen og linken til Kevin Spacey. Dette gir saken en svært tabloid nyhetsverdi, forklarer hun.

Når mediene bruker linken til Kevin Spacey som et «agn for å få klikk», gir de næring til tabloide konspirasjonsteorier, mener hun.

- Dette er en personlig tragedie, og familien har valgt åpenhet. Dette har blitt behandlet med verdighet og respekt i norske medier, men det vi ser i disse sakene fra USA er at uten kulturell kontekst, og med sviktende presseetikk, blir dødsfallet brukt i spekulative oppslag som misbruker åpenheten.

LYSHAV: Hundrevis av lys er tent på Slottsplassen til minne om Ari Behn, som tok livet sitt første juledag. Reportere: Silje Vemøy og Thea Hope / Dagbladet Vis mer

Konspirasjonsteorier

Den insinuerte sammenhengen mellom Behns bortgang og Kevin Spacey har også gitt opphav til konspirasjonsteorier.

I sosiale medier og på diskusjonsfora framsettes teorier om en direkte sammenheng mellom Spacey og dødsfallet. Det var Nettavisen som først omtalte dette.

John Færseth er ekspert på konspirasjonsteorier, og forfatteren av boka «KonspiraNorge». Han er ikke overrasket over at også denne hendelsen gjøres til gjenstand for ville spekulasjoner.

- Alt som skjer for tiden blir gjenstand for denne tenkningen, sier han til Dagbladet.

Han presiserer at teoriene rundt Behns bortgang er et marginalt fenomen, i hvert fall i norsk sammenheng.

- I USA er det færre som kjenner til Behn i utgangspunktet, og det er ikke nødvendigvis unaturlig at han forbindes med Kevin Spacey, dersom det er konteksten amerikanerne kjenner ham fra gjennom mediene.

I Norge gir Behns status mindre grobunn for konspirasjonstenkning, mener Færseth.

«Pizzagate»

Færseth mener fenomenet må ses i kontekst av internasjonale konspirasjonsteorier.

- En del konspirasjonsteoretikere ser ut til å ha en underliggende refleks der man alltid skal spørre hvem som tjener på en hendelse, og at disse i så fall må stå bak. Tilsynelatende skjer ingen ting av seg selv, og et dødsfall må egentlig være et drap.

Han trekker fram fenomenet «Pizzagate», som kom i kjølvannet av at WikiLeaks publiserte e-poster sendt fra Hillary Clintons valgkampsjef John Podesta i 2016.

Teorien, som gjentatte ganger er motbevist, hevder at e-postene inneholder kodede beskjeder som knytter høytstående medlemmer av Demokratene, samt flere amerikanske restauranter, til menneskehandel.

Pizzagate har fått navn etter en pizzarestaurant i Washington som ifølge teorien skulle være involvert.

- Alt handler om ideen om at det finnes et nettverk som knytter Hollywood sammen med en dekadent maktelite som har mulighet til å gjøre drastiske ting. Denne tankegangen skøyt i været med Pizzagate, og har seinere fått drahjelp av konspirasjonsteoriene knyttet til Jeffrey Epsteins selvmord.

- Mye gjenbruk

I sosiale medier har også dødsfallet blitt knyttet til videoen «KTWK», som Spacey la ut på Youtube på julaften. I videoen adresserer han kameraet i rollen som Frank Underwood fra serien «House of Cards». Spacey mistet rollen i 2017, i kjølvannet av anklager om seksuell trakassering.

Spacey avslutter videoen med ordene «Kill them with kindness» - «drep dem med godhet».

Ideen om at de som står bak konspirasjoner slipper slike hint, er også typisk for konspirasjonsteoretikere, forteller Færseth.

- Dette går igjen i nesten all moderne konspirasjonstenkning. Det er en merkelig idé om at de som står bak ugjerninger ser seg nødt til å droppe små hint, i stedet for å prøve å holde det hemmelig.

DØD: Caroline Vagle, kongehusekspert i Se og Hør, hyller Ari Behn, som gikk bort første juledag. Vis mer

- Fortellertradisjon

Færseth trekker fram konspirasjonsteorien om at Paul McCartney skal ha gått bort midtveis i Beatles' karriere. De som tror dette, mener også ofte at Beatles-sanger inneholder hint om McCartneys dødsfall, forteller Færseth.

- Det er veldig vanlig i dag å omtale konspirasjonskulturen som en fortellertradisjon. Man har etter hvert skapt et slags standardnarrativ, som kan anvendes på nesten alt som skjer i verden. Man tolker ting i lys av hvordan man har tolka tidligere begivenheter. Det er mye gjenbruk.

Håkonsund ønsker ikke å kommentere konspirasjonsteoriene.

Behns bisettelse vil finne sted i Oslo domkirke fredag 3. januar klokka 13.00. Til Dagbladet opplyser Ari Behns manager og familiens talsmann, Geir Håkonsund, at bisettelsen vil forrettes av biskopen i Oslo, Kari Veiteberg.