Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

MGP 2018

Reagerer på hemmelig MGP-jury: - Hvem er disse menneskene?

En internasjonal fagjury er med på å bestemme den norske MGP-vinneren. Men navnene deres blir først kjent etter finalen.

ÅRETS MGP-FINALISTER: Disse artistene skal knive om seieren i lørdagens MGP-finale i Oslo Spektrum. Foto: NTB Scanpix / Video: Ørjan Ryland / Reporter: Henriette Eilertsen / Klipp: Frida Andersen Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor besluttet NRK at en internasjonal fagjury skal være med på å bestemme hvem som vinner den norske Melodi Grand Prix-finalen.

Det innebærer at stemmene til juryen veier like mye som sms-stemmene til det norske folk, i første runde av lørdagens finale.

  • Les mer om den nye stemmeordningen nederst i saken.

I den europeiske Eurovision-finalen benytter man seg også av en internasjonal fagjury, som i kombinasjon med sms-stemmer fra tv-seerne er med på å avgjøre hvem som vinner.

Ifølge Eurovision Song Contest-regelverket avsløres navnene til alle jurymedlemmene i god tid før konkurransen starter. Slik er det ikke i Norge.

- Vi offentliggjør den internasjonale juryen rett etter sending, opplyser MGP-general Stig Karlsen.

Det får flere til å reagere.

Frykter for tette bånd

- Jeg savner at det er mer transparens rundt hvem som sitter i den internasjonale juryen, sier Erland Bakke, som er manager for MGP-deltaker Ida Maria.

- Hvem er disse menneskene? Om navnene blir presentert i forkant av konkurransen, kan alle vurdere om det finnes upassende bindinger.

Bakke viser til at det er en liten bransje, og frykter at det er for tette bånd mellom mennesker i den norske MGP-produksjonen, og medlemmer av den internasjonale juryen. Det mener han kan unngås om NRK offentliggjør juryens navn i forkant av konkurransen.

- Er det for tette bånd, kunne man ha hatt en diskusjon på det, og så kunne det eventuelt ha fått konsekvenser. Det er ikke tilstrekkelig at man offentliggjør navnene etter finalen.

Bakke trekker fram fjorårets vraking av Per Sundnes fra den norske fagjuryen under Eurovision, som et eksempel på at åpenhet funker.

Den gang ble det konkludert med at Sundnes hadde brutt Eurovisions regler om uavhengighet, noe som førte til at Sundnes ble fjernet fra juryen i forkant av konkurransen. Han ble erstattet av Erland Bakke.

- Man kan argumentere for at man legger til rette for jurypåvirkning om man offentliggjør juryens navn før konkurransen?

VIL HA ÅPENHET: Chris Collings, manageren til MGP-deltaker Vidar Villa. Foto: Nordic Beats
VIL HA ÅPENHET: Chris Collings, manageren til MGP-deltaker Vidar Villa. Foto: Nordic Beats Vis mer

- Jeg mener det må være de samme reglene som gjelder for Eurovision og MGP. Eurovision slipper habilitetsspørsmål rundt juryene, nettopp ved at de kunngjør navnene på forhånd, sier Bakke.

Delte meninger

Han får støtte av Chris Collings, manageren til Vidar Villa.

- Jeg synes NRK og MGP kunne ha forholdt seg til samme reglement og ordning som Eurovision gjør, sier Collings.

- Hvis Eurovision avslører juryens navn før finalen, synes jeg de kunne gjort det i Norge også.

Andreas Haldorsen, pressekontakt for Alejandro Fuentes, er av en annen oppfatning.

- Vi tenker at det er helt uproblematisk at denne juryen er hemmelig, og er positive til ordningen. Hadde juryen vært kjent, kunne det også oppstått andre problemstillinger, sier Haldorsen, som viser til jurypåvirkning som et eksempel.

NRK: - Vil unngå påvirkning

Stig Karlsen, prosjektleder og musikkansvarlig i MGP, begrunner NRKs valg med nettopp muligheten for påvikning av juryen.

- I likhet med flere andre land som deltar i Eurovision har vi valgt å offentliggjøre juryen etter MGP-finalen. Dette for å unngå eventuell påvirkning av juryen i forkant av sendingen. Hadde vi offentliggjort navnene i forkant, ville det sikkert også skapt diskusjon. Det er naturlig at folk er opptatt av at en juryering og stemmeprosess er redelig. Det er helt essensielt for denne konkurransen, sier han.

Han sier at NRK har satt sammen en jury som kommer inn for å gjøre en seriøs individuell bedømmelse

- De har vår største tillit, sier han.

Det er for øvrig ingen føringer fra EBU/ESC om at kringkasterene må offentliggjøre juryen, opplyser Karlsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!