Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på Indiana Jones-voldtekt og analprobe-humor

Medietilsynet kritiserer TV 2 for tidlige «South Park»-sendinger.

VOLDTAR INDIANA JONES: Dette er en scene fra en av «South Park»-episodene som Medietilsynet reagerer på at er blitt tidlig sendt på TV 2 Zebra.
VOLDTAR INDIANA JONES: Dette er en scene fra en av «South Park»-episodene som Medietilsynet reagerer på at er blitt tidlig sendt på TV 2 Zebra. Vis mer

|||(Dagbladet.no): Forrige uke ble det klart at Medietilsynet skulle granske den amerikanske animerte tv-serien «South Park», etter at flere norske foreldre klaget over det tidlige sendepunktet for serien på TV 2 Zebra.

Etter å ha sett gjennom en ukes sendinger og et tilfeldig utvalg på fem episoder på kanalen, har Medietilsynet i dag sendt et tidlig varsel til TV 2 Zebra der de konkluderer med at to av de fem episodene kan være skadelige for yngre seere.

- Samtlige episoder som er vurdert inneholder elementer som kan være uegnet for underårige, men det er tilsynets oppfatning at det særlig er episodene «The China Probrem» og «Cartman Gets an Anal Probe» som er egnet til ha en skadelig virkning på mindreårige, skriver Medietilsynet i sitt brev.

Voldtekt og analprobe
Førstnevnte episode, «The China Probrem», viser scener der George Lucas og Steven Spielberg voldtar Indiana Jones. Episoden vakte harme i USA da den ble vist på tv der i fjor, også på grunn av beskyldninger om jødehets.

- Det er denne episoden som skiller seg mest ut, på grunn av flere truende og marerittaktige voldtektsscener. Latterliggjøringen av voldtekt og det satiriske elementet i denne episoden er vanskelig tilgjengelig for barn, noe som gjør scenen mer bokstavlig for dem, sier seniorrådgiver Berit Andersen i Medietilsynet til Dagbladet.no.

«South Park»-episodene blir vist på TV 2 Zebra etter skoletid, og dette tidlige sendetidspunktet ligger til grunn for Medietilsynets vurdering.

- Vi antar jo at yngre barn kan være en vesentlig del av seermassen på det tidspunktet. Vi mener at disse to episodene er i brudd med reglene for beskyttelse av mindreårige tv-seere, og oppfordrer TV 2 Zebra til selv å vurdere et annet annet sendetidspunkt, sier Andersen.

Venter på tilsvar
Norske TV-kanaler er lovpålagt å ikke sende program som inneholder scener eller innslag som kan være «skadelige for mindreåriges fysiske, psykiske og moralske utvikling» før etter klokka 21.

TV2 Zebra har anledning til å komme med en uttalelse før Medietilsynet kommer med sitt endelige vedtak - dette må være dem i hende innen 23. oktober 2009.

«South Park» er forøvrig mulig å se på nett også for nordmenn på Southparkstudio.no, der de første 11 sesongene ligger ute - blant disse episodene er «Cartman gets an Anal Probe».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media