Øystein Pettersen i «Mesternes mester»

Reagerer på «Mesternes»-øvelse:- Pussig

Øystein «Pølsa» Pettersen satte alle på plass og knuste tidligere rekorder i «Mesternes mester» da han sto i 90-graderen i en time. I etterkant har teknikken hans blitt diskutert.

ENORM REKORD: I helga var det klart for en ny sesong av «Mesternes Mester», og allerede i første konkurranse, «90-graderen», ble den gamle rekorden knust av Øystein Pettersen. Etter monsterdemonstrasjonen spør flere seg om han gjennomførte konkurransen på riktig måte. Video: NRK/Rød Løper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øystein «Pølsa» Pettersen høstet massiv applaus og mang en honnør da han knuste den gjeldende rekorden i 90-grader, i første episode av «Mesternes Mester» i år. Men ikke alle har vært like ukritiske til Pettersens seier.

Tirsdag kunne Gudbrandsdølen Dagning (GD) melde om at det på Facebook var flere som reagerte på det de mente var feil utførelse av øvelsen 90-grader i «Mesternes Mester» på NRK.

Skøyteentusiast Ivar Hansen var en av de som reagerte i Facebookgruppa «Forum for skøytehistorie», og han har følgende å si til Dagbladet om Øystein «Pølsa» Pettersens teknikk under 90-gradersrekorden:

- Det var ikke akkurat 90 grader, nei. Han var ganske lur, bare lente hodet bakover, så fikk han mye mindre belastning på beina. Det er smart, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen er dog tydelig på at han ikke tror Pettersen har gjort noe galt i forbindelse med selve konkurransen:

- Det er jo bare lek, er det ikke? Så lenge dommerne sier det er greit, så må det jo være greit, sier Hansen.

Mye bevegelse

En annen som også har stusset litt over øvelsen er trener og gründer Yngvar Andersen, men for hans del var det ikke vinkelen som ble påfallende:

- Jeg så det, og la merke til at det var ganske mye bevegelse, og jeg tenkte: Er det bare sånne som meg som synes dette er litt pussig?, sier Andersen til Dagbladet.

Andersen ønsker ikke å trekke vekk fra det han mener er en imponerende prestasjon fra Pettersen, men det er påfallende hvordan årets deltakere ser ut til å ha dratt fra i 90-grader, sammenliknet med tidligere sesonger:

- Det skjedde tydeligvis et kvantesprang med Koss. Han gjorde nok noe smart, ikke juks, men noe som ble meddelt videre, sier Andersen - og referer til rekorden på 40 minutter og 4 sekunder, som Johann Olav Koss satte i forrige sesong av «Mesternes Mester».

STUSSET: Yngvar Andersen reagerte på det han mener er mye bevegelse, sammenlignet med en tradisjonell 90-grader. Foto: Nina Ruud
STUSSET: Yngvar Andersen reagerte på det han mener er mye bevegelse, sammenlignet med en tradisjonell 90-grader. Foto: Nina Ruud Vis mer

Overfor Gudbrandsdølen Dagning bekrefter Øystein Pettersen at han fikk råd i forkant, nettopp av Johann Olav Koss:

- Han fortalte at det viktigste er god blodgjennomstrømming. Ingen greier nemlig å sitte statisk slik i 40 eller 60 minutter, uttalte Pettersen til GD, før han videre beskriver at teknikken han brukte var å flytte vekten fra bein til bein.

Dette er ifølge professor i Idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Gøran Paulsen, en strategi som nok ikke kan komme hvem som helst til gode:

- Du må være veldig godt trent for å få den teknikken til å fungere, sier Paulsen til Dagbladet.

REKORD: Øystein Pettersen satte en forrykende rekord i Mesternes mester. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK
REKORD: Øystein Pettersen satte en forrykende rekord i Mesternes mester. Foto: Stian Foss, Nordisk Film/NRK Vis mer

- Strider fullstendig mot min moral

Hovedpersonen selv, Pettersen, sier til Dagbladet at han ikke blir spesielt påvirket av snakket rundt teknikken hans:

- Hvis det er noe her jeg synes er kjedelig, så er det hvis folk får et inntrykk av at jeg har gått inn for å jukse. Det strider fullstendig mot min moral, sier Pettersen til Dagbladet.

Han forteller videre at hver deltaker blir målt inn til plassene sine under konkurransen.

- Om jeg sitter i 90 grader eller ikke, det ser ikke jeg. Men det er ikke så mange måter å justere det på da, sier Pettersen.

NRK hadde med en dommer fra Olympiatoppen som sørget for at det ikke skulle forekomme juks i konkurransen.

Får støtte fra ekspert

Dagbladet har vært i kontakt med professor i Idrettsfysiologi ved Norges idrettshøgskole, Gøran Paulsen, og snakket med ham om hva som utgjør en perfekt 90-grader:

- I en 90-grader skal det være 90 graders vinkel ved kneet, og 90 graders vinkel i hofta. Jeg vet ikke hvordan de regulerer det i konkurransen, men hvis man kan justere både pinnen over hodet og den foran beina, så burde det være greit.

Paulsen så selv innslaget da det gikk, men sier selv at han ikke reagerte på at noe var feil. At det for enkelte så ut som om Pettersen ikke holdt en perfekt 90-grader, kan det være ulike grunner til mener han:

- Det er jo litt forskjellig hvordan folk er skrudd sammen. Lengden på lårbeinet og rygg vil varierer fra person til person, og folk har individuelle forskjeller i hvordan muskulaturen ser ut.

Nøysomme kriterier

På spørsmål fra Dagbladet om hvilke kriterier som egentlig legges inn i «Mesternes Mester» sin utgave av øvelsen 90-grader, forteller produsenten, Martine Holbye i Nordisk Film TV, at alle deltakerne konkurrerer på like premisser:

- Målet med alle konkurransene i «Mesternes Mester» er at de skal være rettferdige og at deltakerne skal kunne konkurrere under like vilkår, sier Holbye.

Hun kan også fortelle om rutinene som ligger bak utførelsen av øvelsen:

- Hver deltaker blir målt inn før konkurransestart, og det blir kontrollert for 90 grader i ankel, kne og hofteledd. Hodet skal være i kontakt med klossen over, og ryggen trykt mot tavla.

Holbye beskriver også, i likhet med Gøran Paulsen, hvordan det kan være flere faktorer i spill som kan få 90-graderne til å se mindre rette ut:

- Når man ser konkurransene på TV, kan kameravinkel, lys og klipping i noen tilfeller påvirke hvordan konkurransene oppfattes. Det samme gjelder variasjoner i deltakernes fysiologi, som ikke alltid kommer like godt fram på skjermen. At mange seere har oppfatninger om det som skjer, tar vi positivt som en del av det store engasjementet rundt «Mesternes mester».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer