Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på niårsgrense på ny «Jungelboken»

Med ni års aldersgrense ber kinosjefene om at foreldrene bruke foreldrevett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Til helga har den nye «Jungelboken»-filmen premiere her til lands. Filmens trailer har fått massiv oppmerksomhet, og flere kjente stjerner har stemmene i filmen.

«Jungelboken» er en av Disneys kjæreste barnefilmer, men den nye filmen vekker reaksjoner.

(Se traileren øverst i saken)

Senterleder ved SF kino Skien, Espen Gundersen, reagerer på den lave aldersgrensen. Det var Varden som først omtalte saken.

Ikke første gang Til Dagbladet forteller han at han gjerne skulle sett at aldersgrensen hadde blitt hevet til 12 år.

- Med en aldersgrense på ni år kan barn på seks år se filmen på kino i følge med voksne. Vi anbefaler filmen, for filmen er god. Det må bare være for det rette publikumet, sier han.

Gundersen forteller at det ikke er første gang de ser at filmer gjerne kunne hatt høyere aldersgrense.

- Det har kommet mange nyinnspillinger av Disney-filmer, og enda flere kommer. For eksempel hadde «Rødhette» 11-årsgrense da den gikk på kino, men den ble skilt litt bedre fra originalen fra starten av, sier han.

Mørk Han forteller at publikum ofte har et nært forhold til spesielt Disney-klassikere.

- Det er stor forskjell på «Jungelboken» fra 1967 og den filmen som nå kommer på kino, sier han.

Gundersen mener at filmen generelt er mørk og til tider ganske skummel, og han tror det er et bevisst valg at filmen ikke er dubbet på norsk.

 NYINNSPILLING:  Disneys nyinnspilling av Jungelboken sies å være en vesentlig mørkere versjon enn originalen fra 1967. Foto: Scanpix
NYINNSPILLING: Disneys nyinnspilling av Jungelboken sies å være en vesentlig mørkere versjon enn originalen fra 1967. Foto: Scanpix Vis mer

- I og med at filmen er som den er, så tror jeg det er bevisst at den bare blir vist på engelsk. De større barna liker ofte å se film på originalspråket, sier han.

Foreldrevett Også Colosseum kino i Oslo har lagt merke til aldersgrensen. Kinosjef Christin Berg forteller at filmen passer utmerket for de minste i mange sekvenser, men at den brått blir svært skummel.

Hun viser til medietilsynets begrunnelse for aldersgrenser, og sier at foreldrene må ta vurderinga på om filmen kan bli for skummel for barna.

- Her har foreldrene et ansvar, og de må vurdere om filmen vil passe for sin seksåring eller ei. Vår oppfordring er alltid at man må bruke godt foreldrevett, skriver hun i en mail til Dagbladet.

Også kinosjefen i Sarpsborg har reagert på at filmen har aldersgrense 9 år. Til Sarpsborg Arbeiderblad forteller seniorrådgiver barn og medier i Medietilsynet, Berit Andersen, at aldersgrensen er satt ut fra at barnet skal se filmen alene.

- Det er enkeltscener som er dramatiske, men så er det lange partier der hovedpersonen Mowgli er sterk og viser handlekraft, sier hun til avisa.

- Tar foreldre med seksåringer for å se den er det deres valg.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart