Reagerer på NRK-boikott: - De er for hårsåre

Både på venstre- og høyresida mener flere at totalavvisning av NRK på grunn av et satireinnslag er å gå for langt.

HÅRSÅRE:. Bård Vegar Solhjell (SV) mener hårsåre høyreside-profiler gjør det for enkelt for andre som føler seg krenket. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HÅRSÅRE:. Bård Vegar Solhjell (SV) mener hårsåre høyreside-profiler gjør det for enkelt for andre som føler seg krenket. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag kunne Dagbladet melde at forsker Asle Toje og journalist Jon Hustad ikke lenger vil stille opp for NRK. Også BI-professor Morten Kinander sier at han har sløyfet opptredener for rikskringkastingen.

Den direkte bakgrunnen er et innslag på NRK P2s «Salongen», der lydklipp fra Toje hos «Dagnsytt 18» ble brukt i satirisk sammenheng.

- Toje ble klippet til å framstå som et dårlig, rasistisk, nærmest nazistisk menneske, som Jon Hustad sa det.

- Hårsåre Den kraftige reaksjonen har skapt diskusjon på sosiale medier, og en av dem som har engasjert seg er stortingsrepresentant og tidligere statsråd Bård Vegar Solhjell (SV).

- Dette blir for hårsårt, skriver han om saken på Twitter, og overfor Dagbladet utdyper han:

- Ja, det som kom fram i Dagbladet føltes veldig hårsårt. I et mangfoldig samfunn er vi avhengig av at folk ikke lar seg krenke så lett, vi må tåle litt latterliggjøring og utdriting.

DROPPER NRK: Asle Toje og Jon Hustad dropper NRK i framtiden. Elin Ørjasæter forstår reaksjonen. Foto: Scanpix / Frida Marie Grande
DROPPER NRK: Asle Toje og Jon Hustad dropper NRK i framtiden. Elin Ørjasæter forstår reaksjonen. Foto: Scanpix / Frida Marie Grande Vis mer

Solhjell mener reaksjoner som Toje og Hustads kan gjøre det enklere å påberope seg overtramp også for andre grupper.

- Vi trenger egentlig den motsatte spiralen. Vi må øke toleransen for hva folk kan si om hverandre og hva vi føler at vi kan tåle. Så lenge det ikke er snakk om hat eller rasisme, må takhøyden være svært høy. Det er bare dumt for samfunnsdebatten hvis man skal nekte å stille opp for alle redaksjoner i store medier der én redaksjon har latterliggjort deg, sier Solhjell.

- Still opp! Toje og Hustads totalavvisning av NRK har også vakt oppsikt lengre til høyre på spekteret. Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk er tydelig på at han synes dette er en altfor sterk reaksjon på satire.

- Er man med i samfunnsdebatten og har sterke meninger, som jeg selv for eksempel har, må man regne med å få litt pepper. Sånn er det bare. Jeg er en sterk motstander av både boikott og sensur, og selv om jeg har fått alle mulige merkelapper på min egen person har det aldri falt meg inn å skulle boikotte noen medier av den grunn, forteller Selbekk.

Siden 2006, da Selbekk var ansvarlig for trykking av Muhammed-karikaturer, har det tidvis stormet hardt rundt hans person. Han mener likevel at den beste løsningen ikke er å gå inn for boikott, men heller stille opp der man kan presisere sine standpunkter.


- De stemmene som eventuelt er politisk ukorrekte, er også stemmer man trenger. Hvis man ikke stiller opp, gjør man bare det offentlige ordskiftet fattigere og lar påstander stå uimotsagt, sier Selbekk, som har helt motsatte erfaringer med «Salongen».

- Jeg har nylig vært gjennom et røft, men rettferdig intervju i «Salongen», og gir programmet de beste skussmål. Og akkurat dette klippet vi snakker om synes jeg er en morsom type satire som jeg kan le godt av. Det lages egentlig for lite slik satire, avslutter Selbekk.

Det omdiskuterte «Salongen»-klippet kan høres her.

- Tett opp til sjikane Asle Toje understreker overfor Dagbladet at han ikke har noen prinsipiell kritikk mot NRK, og at han selv synes satire er helt greit.

- Problemet er at satire som humorform ligger tett opp til sjikane. Hvis satiren blir forutsigbar og alltid går i samme retning, kan den minne sterkt om sjikane for den som blir utsatt for den. Det er nok en del av grunnen til at så få som kan kalles konservative stiller opp for NRK, sier Toje.


Han sier at han ikke føler seg som noe offer i denne situasjonen.

- Jeg lever godt med satire, men hvis inngangsprisen for å stille opp er å bli sjikanert, velger jeg heller andre medier. Jeg føler meg ikke kneblet, og ikke som noe offer, jeg har mange muligheter til å stille opp der jeg vil. Saken er snarere at NRK har et visst kulturproblem når de setter seg i en situasjon der mange i min leir føler seg ubekvemme med å stille opp for dem, sier Toje.

Jon Hustad mener hans farvel til NRK ikke kan kalles en boikott.

- Jeg oppfordrer alle som har lyst til å stille opp for NRK, jeg gidder bare ikke selv. Dette er best for meg, jeg stoler ikke på NRK. Ellers er det artig å konstatere at Solhjell nå er mot boikott som virkemidddel, sett i lys av at han er for boikott av Israel, sier Hustad.


Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer