Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på Odd-Magnus Williamsons 17. mai-tale: - Så platt, vulgært og dårlig at det blir respektløst

Komikeren holdt tale om Bjørnstjerne Bjørnson under nasjonaldagen i Oslo. Innholdet i talen fikk flere til å reagere. 

17. MAI-TALER: Komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson får kritikk for talen han holdt ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav på 17. mai. Flere mener den var flåsete og for lite høytidelig. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet 
17. MAI-TALER: Komiker og skuespiller Odd-Magnus Williamson får kritikk for talen han holdt ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav på 17. mai. Flere mener den var flåsete og for lite høytidelig. FOTO: Nina Hansen / Dagbladet  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Taler og korsang ved gravene til blant andre dikterne Bjørnstjerne Bjørnson og Henrik Ibsen, er tradisjon på nasjonaldagen.

Men i år reagerte flere på talen komiker Odd-Magnus Williamson holdt ved graven til Bjørnstjerne Bjørnson, på Vår Frelsers gravlund i Oslo. De mente den var helt upassende for den høytidelige anledningen.

- Når innholdet er så platt, vulgært og dårlig, blir det respektløst, sier Gjermund Bjørklund, dirigent for Akademisk korforening, som sang ved graven.

I talen leste Williamson opp et dikt til Bjørnson, som han hadde skrevet selv. I diktet tok han blant annet for seg hvordan han trodde Bjørnson hadde feiret 17. mai i dag, og sa at han sikkert hadde stått «på en balkong. Med lollipop og grillpølse, og pikatchu-ballong», eller «råklina på handicaptoalettet med en PT fra Asker».

Les hele talen nederst i saken.

- Flåsete

- Talen var kort og innholdsløs, og ikke veldig morsom. Alt fra skuespillere til politikere har holdt taler ved bekransningen av Bjørnsons og Ibsens graver. Det har vært av varierende kvalitet, men alle har tilnærmet seg talen med høytidelighet og respekt, sier Bjørklund.

Han har vært med på arrangementet på Vår Frelsers gravlund i 15 år, og mener dette ikke er tid og sted for den typen tale Williamson holdt.

Det mener også Olav Morten Wang, dirigent for koret Peblingene og lektor ved Oslo Katedralskole.

- Det var en ganske markant forskjell fra andre taler som er blitt holdt tidligere år. Jeg tenkte «hva i all verden er dette?» og «har man ikke mer å si?». Det fremstår for meg som at det var mangel på poenger i talen, sier Wang til Dagbladet.

- Jeg opplevde den i overkant flåsete i denne sammenhengen, sier han.

FORSVARER TALEN: Bjørnar Moxnes, leder for 17. mai-komiteen i Oslo. 
FORSVARER TALEN: Bjørnar Moxnes, leder for 17. mai-komiteen i Oslo.  Vis mer

Han mener at man forventer mer informasjon om hvem Bjørnstjerne Bjørnson var, og hvorfor man hedrer ham.

- Vittigheter kan være bra, men det bør være balansert opp mot resten av talen. En tale bør forklare hvorfor Bjørnson bør æres, sier Wang, som i hovedsak retter kritikken mot 17. mai-kommiteen som stod for arrangementet.

Viktige bidragsytere

Oddbjørg Minos (KrF) sitter i 17. mai-komiteen, og inviterte Williamson til å holde talen ved Bjørnstjerne Bjørnsons grav. Hun mener det er viktig å ha et mangfold når de inviterer talere til arangementet.

- Man er jo klar over at Odd-Magnus er komiker, og da ble det i år en annen type tale enn man kanskje tradisjonelt er vant til. Men jeg syntes talen var forfriskende, og jeg tror Bjørnstjerne Bjørnson hadde likt den, sier Minos.

Hun forklarer at siden også komikere er viktige bidragsytere til samfunnsdebatten, mener hun det må være takhøyde for at også de inviteres som talere.

- Men om noen føler seg støtt av talen, beklager vi det, legger hun til.

- Morsom

Bjørnar Moxnes (R), leder av 17. mai-komiteen, tar også talen i forsvar.

- Jeg håper ingen syntes den var respektløs. Jeg er ingen ekspert på Bjørnson, men jeg har fått med meg at han selv etterlyste friskhet og sannhet i diktningen, sier Moxnes.

Også han mener det er synd om folk opplevde talen som respektløs.

- Men jeg opplevde den ikke sånn. Jeg syntes den var morsom, sier han.

Dagbladet har ikke lyktes i å få en kommentar fra Odd-Magnus Williamson. Ifølge 17. mai-komiteen har han gitt uttrykk for at han ikke ønsker å kommentere saken.

Her er talen:

Gratulerer med dagen kjære landskvinner, menn og transpersoner.

Bjørnstjerne Bjørnson er forfatter av den norske nasjonalsangen «Ja vi elsker». Men «Ja vi elsker» er aldri vedtatt som nasjonalsang. Det vil derfor si at om noen her i dag har et bedre forslag enn «Ja vi elsker», så er det fullt mulig å bytte den ut. Kanskje noen her i dag har et utkast til ny nasjonalsang liggende, eller kanskje noen samtidskomponister kunne vært interessert i et bestillingsverk. Marcus og Martinus for eksempel.

Det ligger en vakker symbolikk i det faktum at nasjonalsangen vår ikke er vedtatt. I likhet med så mye annet i vårt samfunn som vi velger å beholde og verne om, fordi vi er stolte av det, og ikke fordi det er oss pålagt.

Bjørnstjerne Bjørnson er en av våre store diktere og jeg vil derfor hedre han på den eneste riktige måte, nemlig med dikt. Og det diktet har jeg skrevet sjæl.

Du Bjørnson, Du Bjørnson. Du var en artig skrue.
Med hatt og stokk og briller. Og kritthvitt hår på hue.
Hadde du levd i dag, hadde du sikkert stått på en balkong.
Med lollipop og grillpølse og pikatchu-ballong.

Eller vært på Solli plass med no kompiser fra Tynset.
Og våkna opp i mårra med en form som var frynset.
Etter først å ha bælma to rosevin magnumflasker
Og så råklina på handicaptoalettet med en PT ifra Asker.

Du skrev Synnøve Solbakken, Arne og En glad gut.
Og ble begravet i en parade med masse ridende snut.
Nå sitter du i himmelrik og nyter dets natur.
Sammen med Kjell Bekkelund, Elvis og Tupac Shakur.

Kjære Bjørnstjerne Bjørnson. Nå må vi si goodbye.
Vi skal bort til Henrik Ibsen en tur. Så du får ha god 17. mai.
Vi er mange her i dag som skulle ønske du ikke var død.
Chickelacke bommelacke jazz bom bøh. Julekake, julekake hjembakt brød.