Sigrid Sollund i «Dagsnytt 18»

Reagerer på personangrep

Programleder i «Dagsnytt 18», Sigrid Sollund, mener overdrevent negativ respons mot deltakelse i programmet gjør at færre vil stille til debatt.

REAGERER: Programleder i «Dagsnytt 18», Sigrid Sollund, mener tendenser til å møte ytringer med massiv kritikk gjør folk mindre villige til å stille til debatt. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
REAGERER: Programleder i «Dagsnytt 18», Sigrid Sollund, mener tendenser til å møte ytringer med massiv kritikk gjør folk mindre villige til å stille til debatt. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Spesielt betente saker oppleves som personlig for mange som ser på, og vi skjønner godt at folk kan bli sinte, opprørte og gir oss alle mulige reaksjoner, sier programleder i «Dagsnytt 18», Sigrid Sollund til Dagbladet.

Tirsdag skrev NRK-profilen på Twitter om hvordan hun tidvis opplever at overdreven kritikk kan påvirke villigheten til å delta i programmet.

Til Dagbladet sier Sollund at programmet har stor aksept for at folk kan reagere kritisk, spesielt innen temaer som kan føles veldig personlig.

Problemet oppstår, mener Sollund, når enkeltindivider frykter å bli utsatt for personangrep og liknende, og dermed kvier seg for å delta i samfunnsdebatten.

Forstår at folk reagerer

Sollund sier hun har jobbet som programleder i «Dagsnytt 18», med noen opphold, siden 2006.

Programmet, som har gått på radio siden 1990 og nå sendes på NRK1 på kveldstid, og er velkjent som et av Norges mest populære debatt- og nyhetsprogrammer.

Diskusjonene programmet inspirer til, for eksempel sosiale medier, går ikke alltid pent for seg, og dette kan virke avskrekkende for potensielle debattdeltakere, mener Sollund.

- Vi bruker mye tid på å få folk til å stille, men vi merker at det er mange som kvier seg for å uttale seg om enkelte temaer, når de ser at folk kan få veldig ufine reaksjoner og et veldig kjør i etterkant, sier Sollund.

Sollund nevner kjønn og rus som eksempler på debatter der det fort blir opphetet stemning, noe hun mener er naturlig siden det er temaer som for enkelte tilskuere blir veldig personlige.

Sollund sier at det er hennes ønske at programmet skal kunne berøre alle temaer på en skikkelig måte, men at de er avhengig av at det er rom i samfunnet for å uttale seg.

- Vi må sammen skape et klima der det føles ålreit å ytre seg, uten at man må gå og gjemme seg etterpå, sier NRK-profilen til Dagbladet.

Fått mye oppmerksomhet

I kommentarfeltet under Sollunds innlegg på Twitter nevnes lærer Anders Noreng hyppig.

Han fikk mye oppmerksomhet etter å ha uttalt overfor NRK at han mener norske skoler påtvinger barn ideologi.

Overfor Dagbladet kan Noreng bekrefte at han opplevde mye oppmerksomhet etter å ha deltatt i ulike fjernsynsprogrammer, deriblant «Dagsnytt 18», i kjølvannet av uttalelsen.

- Jeg har fått massiv respons, men det har vært mest støttende. Det er en og annen som kaller meg for dust, men det gjør meg pent lite. Jeg har egentlig vært litt overrasket over hvor hyggelige folk har vært, sier Noreng til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer