Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer på Pussy Riot-arrestasjon

- Dette viser hvordan Russland takler kritikk, sier artisten Annie.

OPPRØRT: Annie og Bjarne Melgaard er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Russland. Foto: Johannes Worsøe Berg
OPPRØRT: Annie og Bjarne Melgaard er kritiske til menneskerettighetssituasjonen i Russland. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to Pussy Riot-medlemmene som ble løslatt før jul ble tidligere i dag arrestert i Sotsji. Etter omtrent fire timer ble de satt fri.

- Dette sier noe om hvordan Russland reagerer på kritikk. I denne saken har jeg inntrykk av at de bare har vært i Sotsji, og at det har vært nok til at myndighetene har reagert. Fra et norsk synspunkt er det utrolig, sier den norske artisten Annie.  

«Russian Kiss»
I forkant av OL markerte hun seg som kritiker av menneskerettighetssituasjonen i Russland. Sammen med kunstneren Bjarne Melgaard lagde hun musikkvideoen «Russian Kiss», som satte lys på landets kontroversielle homofililovgiving. Hun har også fulgt Pussy Riot-saken med stor interesse.

- Det var stor oppmerksomhet rundt saken da de arresterte Maria og Nadezjda. Og da de omsider slapp ut på lille julaften var de selv veldig klare på at dette bare var et PR-stunt, og ikke noen humanitær handling fra Putin. Han har nok har strukket seg litt i forbindelse med OL, men det er ikke vanskelig å se at utviklingen i Russland er stygg. Som naboland er det er viktig at vi er tydelig på at dette er en utvikling vi ikke tolererer.

Blandede reaksjoner
Anne Lilia Berge Strand, som er Annies egentlige navn, forteller at videoen «Russian Kiss» har fått mange reaksjoner. Det har vært blandede reaksjoner, men mye positivt.

- Jeg fikk en melding fra en lærer som hadde brukt den i undervisningen, for å vise hvordan en kan si fra om noe en mener er galt. På den annen side så vi også mange negative reaksjoner. For eksempel da den italienske avisen La Repubblica la den ut på sin Facebook-side. Da ble negativiteten og hatet veldig tydelig. Men det er fint at den har skapt debatt, sier hun.

Skal til Bergen
Det var de to kjente Pussy Riot-medlemmene Maria Alyokhina og Nadezhda Tolokonnikova som ble arrestert, sammen med menneskerettsadvokaten Senjon Simonov og flere journalister.

De to Pussy Riot-medlemmene skal etter planen til Norge i mai.

- Ja, det er de to kvinnene som nå skal være pågrepet som har sagt de vil komme til Festspillene 24. mai for å presentere filmen «Pussy vs. Putin» sammen med regissørene i produksjonsselskapet Gogol's Wives, sier Silje Gripsrud som er kommunikasjonssjef for Festspillene i Bergen. Filmen er en dokumentar som viser Pussy Riots arbeid fra innsiden.

Hele Norges coronakart