Reagerer på Søreides lekkasje-utspill: - Kan skremme folk som vil varsle om kritikkverdige forhold

Pressens offentlighetsutvalg mener forsvarsministerens respons på lekkasjen av hemmelige regjeringsnotater er uheldig. 

FÅR REFS: Flere er kritiske til måten forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalte seg på da hun kommenterte lekkasjen av hemmelige regjeringsnotater overfor NRK i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
FÅR REFS: Flere er kritiske til måten forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) uttalte seg på da hun kommenterte lekkasjen av hemmelige regjeringsnotater overfor NRK i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mandag ble det kjent at hemmelige regjeringsnotater har blitt lekket.

Det er Dagbladet og Klassekampen som har fått tilgang til dokumentene som omhandler informasjon om framtida til Forsvaret, og som viser et annet budsjett enn det forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tidligere har varslet.

Søreide kommenterte i går morges lekkasjen overfor programmet «Politisk kvarter» på NRK P2 og NRK1, der hun blant annet kom med følgende uttalelse:

– Det har nesten blitt et mønster at det kommer plantede lekkasjer i forbindelse med regjeringens viktige møter, med det formål å påvirke demokratiske prosesser. Det har ikke lyktes til nå, og det kommer ikke til å lykkes i fremtiden heller, sa Søreide ifølge NRK.

Forsvarsministeren uttalte også at «alle ansvarlige politikere bør være opptatt av at slike åpenbare forsøk på manipulering ikke skal ha noen virkning».

- Høres voldsomt ut

Siri Gedde-Dahl, leder for Pressens offentlighetsutvalg, reagerer på uttalelsene fra Søreide.

- Sabotasje høres voldsomt ut, når hun ikke kunne si noe mer bestemt om hvem og hva. Det kan jo like gjerne være politisk opposisjon eller politisk påvirkning, sier Gedde-Dahl, og legger til:

- Fra vårt ståsted kan vi ikke la være å påpeke at åpnere politiske prosesser reduserer behovet for lekkasjer.

REAGERER: Siri Gedde-Dahl, leder for Pressens offentlighetsutvalg. Foto: Privat
REAGERER: Siri Gedde-Dahl, leder for Pressens offentlighetsutvalg. Foto: Privat Vis mer

Offentlighetsutvalg-lederen tror også at statsrådens uttalelse er uheldig i et varslerperspektiv.

- Søreides kategoriske utsagn om at man aldri skal lykkes med lekkasjer kan naturligvis også skremme folk som vil varsle om kritikkverdige forhold, og det er uheldig.

- Bommer

Statssekretær ved Statsministerens kontor, Sigbjørn Aanes, mener Gedde -Dahl bommer med kritikken mot Søreide.

- Hun har aldri omtalt dette som sabotasje, men det er åpenbart en systematikk bak disse lekkasjene når de konsekvent har kommet i forbindelse med regjeringens budsjettkonferanse i mars, Høyres landsmøte, Frps landsmøte og nå budsjettkonferansen i august, skriver Aanes til Dagbladet.

- Kan forstås på to måter

- Pressen har en viktig oppgave i å være kritisk mot makten og drive avslørende journalistikk. Jeg mener samtidig at man må ta kildekritikk på alvor og systematikken rundt lekkasjene kan i verste fall tyde på at noen kilder styrer mer enn at noen har avslørt. Uansett handler ikke dette om noen begrensning på varslere sin trygghet. Varsling er noe helt annet.

Statsminister Erna Solbergs nære rådgiver fortsetter:

- Søreide har helt rett når hun sier at denne type lekkasjer ikke skal lønne seg. Et signal om det motsatte ville vært nærmest en oppfordring til å denne type lekkasjer rundt budsjettarbeidet. Det ville ikke tjent landet og helheten i et budsjett, skriver Aanes.

Forfatter Tom Egeland reagerer i likhet med Gedde-Dahl på uttalelsene fra Søreide.

I formiddag publiserte han følgende oppdatering på sin Twitter-konto, der han følges av nærmere 23.000 brukere:

«Forsøk på å manipulere demokratiske prosesser, sier forsvarsministeren om lekkasjer i Klassekampen. Journalistikk, som vi andre kaller det.»

Til Dagbladet sier Egeland at twitringa var ment som et spontant og spøkefullt utspill, men erkjenner at det har en alvorlig kjerne.

- Søreides utspill kan forstås på to måter. Det ene er kritikk mot Klassekampen, som viderebrakte lekkasjen. Eller det kan betraktes som kritikk mot de som lekket notatet, sier forfatteren.

- Det er kanskje det siste statsråden egentlig mente. Men det er klart - sett fra et medieperspektiv så er jo lekkasjer en helt avgjørende del av avslørende journalistikk. Hvis ingen lekket ville det jo gå ut over samfunnsdebatten.

Egeland beskriver uklarheten i Søreides uttalelse som uheldig.

- Politikere har ikke noe med å refse medier for å gjøre jobben sin, nemlig å avsløre alt det politikerne helst vil holde hemmelig, sier forfatteren, som samtidig har forståelse for at Søreide reagerer på lekkasjen.

- Det er jo sånn at politikere lekker når det passer dem og de har en god nyhet å dele, og så blir de tilsvarende opprørt når en lekkasje avdekker noe de vil ha holdt hemmelig.

KRITISK: Forfatter Tom Egeland. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten
KRITISK: Forfatter Tom Egeland. Foto: Trygve Indrelid / Aftenposten Vis mer

Retoriker: - Framstår trygg og troverdig

En som ikke reagerer på Søreides uttalelser er retoriker Andreas Birger Johansen. Han mener at forsvarsministeren framstår som en troverdig person.

- Jeg synes ikke at det er noe horribelt med disse uttalelsene. Jeg antar at hensikten hennes er å vise at hun har kontroll og ikke lar seg vippe av pinnen når noen lekker informasjon for å påvirke den politiske prosessen, sier Johansen til Dagbladet.

- Hun fremstår som en trygg og troverdig statsråd som står i stormen.

Retoriker og førsteamanuesis ved BI, Maria Isaksson, har ikke lest saken, men uttaler seg på bakgrunn av det Dagbladet opplyser.

Hun er i motsetning til Johansen kritisk til Søreides uttalelser til NRK:

- Det høres ut som et dårlig spark til mediene, og et dårlig forsvar av en minister, sier Isaksson til Dagbladet.

Advarte mot lavere bevilgning

Ifølge Klassekampen viser de lekkede dokumentene at det ikke foreligger store økninger i neste års forsvarsbudsjett.

Dette til tross for at Søreide i februar skrev til statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen at forsvarsbudsjettene må økes med 206 milliarder kroner de neste 20 årene.

Forsvarsministeren begrunnet dette med at det ikke vil være mulig å beholde bredden i Forsvaret uten, og advarte kraftig mot en lavere bevilgning:

«Dette vil være et brudd med det som har vært norsk forsvarspolitikk siden vi gikk inn i Nato i 1949, og vil skape hull eller svakheter en motstander kan utnytte», skrev Søreide i brevet.

17. juni la regjeringen fram sitt forslag til langtidsplan for Forsvaret. Der ble det foreslått en økning i forsvarsbudsjettet på 165 milliarder kroner over 20 år. Det er 41 milliarder mindre enn Søreide ba om.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer