Reagerer på TV 2-sjefens holdning

- TV 2-ledelsen må gå i seg selv.

Norske pressetopper reagerer på at TV 2s nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland ikke ser at det er like galt å betale en kilde for å få et eksklusivt intervju med Ole Christian Bach, som å betale Bach selv.

– Øvre Helland imponerer ikke akkurat med sitt syn på etikk, sier leder for Norsk Journalistlag, Elin Floberghagen til NTB.

– De fleste vil vel prøve å forsvare sine handlinger, men jeg hadde mer sansen for selvkritikken han viste da saken først ble rullet opp, sier leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NTB.

TV 2-ledelsen gikk fredag ut og tok sterkt avstand fra TV 2-reporter Anita Fleime, som innrømmet å ha betalt 50.000 kroner av egen lomme for å få intervjue Bach i 2005.

I VG søndag kom det imidlertid fram at det ikke bare var Fleime som hadde betalt for å få det eksklusive intervjuet i ørkenen i Oman i 2005. TV 2-ledelsen hadde også gitt klarsignal til å betale en kilde rundt 10.000 kroner, for å føre TV 2 til Bachs hemmelige skjulested. Ifølge VG var denne kilden Bachs kjæreste.

– Ingen forskjell

Per Edgar Kokkvold uttalte til VG at han ikke så noen prinsipielle forskjeller mellom det Fleime gjorde og det TV 2-ledelsen gjorde, og fordømte begge deler.

Til det svarte Øvre Helland at han mente det var stor forskjell på de to sakene.

- IMPONERER IKKE: TV 2s nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland. Foto: PRESSEBILDE
- IMPONERER IKKE: TV 2s nyhetsdirektør Kjell Øvre Helland. Foto: PRESSEBILDE Vis mer

– Vi dekket reiseregningen til en kilde, og det var diskutert på forhånd. Det Anita Fleime gjorde, var noe vi ikke visste om og en mer graverende handling, uttalte Øvre Helland.

Nå reagerer både Elin Floberghagen og Per Kokkvold sterkt på Øvre Hellands argumentasjon.

– Jeg synes TV 2-ledelsen må gå i seg selv. Det er ikke en stor forskjell mellom å betale Bach penger og å betale Bachs kjæreste penger. Presseetisk så er det selve betalingen som er problemet, og det er gjort i begge tilfeller, sier Floberghagen.

– Det må fortone seg veldig underlig for reporteren at ledelsen kan betale kilden, men at hun ikke kan gjøre det, sier Kokkvold.

TV 2 gikk fredag hardt ut mot Anita Fleime, som måtte beklage under fullt navn via en TV 2-pressemelding, og som nå har blitt omplassert internt i TV 2.

Dokumentar

Kokkvold mener saken viser at betalingsjournalistikk i norske medier er mer utbredt enn redaktørene vil innrømme.

På tirsdag viser NRK1 en ny dokumentar som tar for seg bruken av betalingsjournalistikk i norske medier. Det var produksjonsselskapet bak dokumentaren som avslørte at TV 2 hadde betalt den nå avdøde Ole Christian Bach for det famøse intervjuet i 2005.

Bach var på det tidspunktet siktet for bedrageri av i alt 65 millioner kroner, og etterlyst over hele verden.

(NTB)

REAGERER: Leder i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold.
I DUBAI: Dagbladet intervjuet Ole Christian Bach i Dubai i desember 2004.