Carl I. Hagen:

Reagerer på «værmelding»: - Vås og spekulasjon

Tidligere FrP-leder Carl I. Hagen reagerer kraftig på at statskanalen og Meteorologisk institutt la fram scenarioer for hvordan været kan se ut i 2050. NRK og klimaforsker avviser kritikken.

KRITISERES: NRK kritiseres etter denne «værmeldingen» for 2050. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hadde dette vært sendt på NRK 1. april, så hadde alle skjønt at det var en spøk.

Ordene tilhører tidligere FrP-leder, og kommende stortingsrepresentant Carl I. Hagen. Bakgrunnen er at NRK mandag hadde en sak på sine nettsider der meteorolog Kristian Gislefoss meldte været slik det kan se ut i 2050.

I innslaget kunne seerne se ekstremvær i ulike varianter, med regn, lyn og torden i Nord- og Midt-Norge, og sol og over 30 grader i Sør-Norge. Scenarioet er basert på funn fra FNs klimapanel.

- Det er ikke sannsynlig at alt skjer på samme dag, men alt været som meldes, er realistisk, ifølge klimaforskerne, sa nyhetsanker Fredrik Solbu Jullumstrø.

I «værmeldingen» fortelles det at det har vært en tre uker lang hetebølge på Sørlandet og Østlandet, og skogbrannene herjer. Oslo, Stavanger og Bergen får henholdsvis 35, 29 og 31 grader og sol.

Nord-Norge og deler av Midt-Norge domineres av regn. Trondheim kan få 28 grader og kraftig regn, lyn og torden, lyder prognosen fra instituttet.

Klimaforsker ved Meteorologisk institutt, Hans Olav Hygen, står bak prognosene i samarbeid med statsmeteorolog Gislefoss, og påpeker at dette ikke er et spesifikt varsel, men basert på et scenario.

- Det er et eksempel på hva vi kan oppleve fram i tid. Ingen vil kunne gi et detaljert varsel for slutten av august 2050. Denne værmeldingen brukte vi til å visualisere et mulig framtidsvarsel, sier Hygen til Dagbladet.

Han ønsker ikke å kommentere Hagens påstand om at værvarselet er vås.

- Det ville vært en grov feil fra oss, som statsetat å ikke gi en så god som mulig beskrivelse av framtiden. Dette var et grep for å vise det, sier Hygen.

- Rent vås og spekulasjon

Carl I. Hagen kaller NRKs værmelding for «vås», og kritiserer spesielt at NRK baserer seg på IPPC-rapportene fra FNs klimapanel. Han mener klimapanelet har tatt feil gjennom mange år.

- Vi kan gå tilbake til 1990-tallet og se på hva klimapanelet sa om hvordan situasjonen ville bli i 2015 og 2020. De har tatt feil hele tiden. At de snakker om 2050 er rent vås og spekulasjon. Det de også gjør er å skremme vettet av ungdom og vanlige folk, sier Hagen til Dagbladet.

- VÅS: Carl I. Hagen mener FNs klimapanel har tatt feil i sine framtidsutsikter tidligere, og at klimaet ikke har forandret seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB.
- VÅS: Carl I. Hagen mener FNs klimapanel har tatt feil i sine framtidsutsikter tidligere, og at klimaet ikke har forandret seg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB. Vis mer

Han hevder klimaforskerne har tatt feil gjentatte ganger, og mener klimaet ikke har forandret seg.

- Verden er akkurat som da jeg vokste opp. Og det er lenge siden som du sikkert vet.

Overfor Dagbladet viser Hagen til flere nettsider og klimaforskere, som han hevder mener noe annet enn majoriteten av forskere.

- Hvis man går inn på Global Warming Policy Foundation finner man en haug med professorer som mener det motsatte av FNs klimapanel, sier Hagen.

- Ikke i tråd med forskningen

Seniorforsker ved Cicero, Bjørn Hallvard Samset har vært delaktig i arbeidet med rapporten fra FNs klimapanel.

Samset svarer overordnet overfor Dagbladet at ingen av innvendingene fra Hagen mot klimapanelet er i tråd med forskningen, eller det som faktisk står i rapporten.

Som svar på Hagens påstand om at Klimapanelet har tatt feil i analysene de tidligere har kommet med, svarer Samset at dette er feil, og at modellene virker svært godt. Han påpeker at Hagens påstand er feil på to nivåer.

- For det første virker modellene svært godt. Allerede i rapportens kapittel 1, har vi en grundig gjennomgang av hvordan beregningene fra klimamodeller fra tidligere rapporter stemmer med det vi har målt, og de viser seg å ha truffet blink, sier Samset til Dagbladet.

Svaret fra NRK og Samset kommer lenger ned i saken.

AVVISER PÅSTANDER: Cicero-forsker, og en av forfatterne bak FN klimapanels rapport, Bjørn Hallvard Samset avviser påstandene fra Carl I. Hagen. Foto: NTB
AVVISER PÅSTANDER: Cicero-forsker, og en av forfatterne bak FN klimapanels rapport, Bjørn Hallvard Samset avviser påstandene fra Carl I. Hagen. Foto: NTB Vis mer

Avviser

NRKs klimakoordinator, Hans Cosson-Eide har blitt forelagt kritikken fra Carl I. Hagen. Han henviser til svarene han ga til Dagbladet tidligere.

- NRKs klimajournalistikk legger rådende klimaforskning til grunn. Etter den siste hovedrapporten fra FNs klimapanel vet vi enda mer om hvordan menneskelig aktivitet påvirker klimaet i dag og i framtida. Journalistikken vår dreier seg derfor lite om hvorvidt disse endringene skjer, men hva vi som samfunn skal gjøre med dem, sa Cosson-Eide til Dagbladet på onsdag.

NRK valgte mandag å vise hvordan været kan se ut i slutten av august 2050. Bakgrunnen for dette er for å illustrere hvordan klimaet endrer seg over tid.

Samset i Cicero mener også Hagen antyder at modellene klimapanelet bruker er den eneste informasjonen som sier hva som vil skje med klimaet framover.

- Vi kjenner de fysiske sammenhengene mellom utslipp, temperaturøkning og ekstremvær svært godt, så det overordnede budskapet for eksempel 2050 er at det blir varmere, våtere og villere - er fundert på grunnleggende fysikk, kjemi, geofysikk med mer.

Samset sier videre at klimamodellene bare er et verktøy som bruker for å gi mer samfunnsrelevante svar til politikere, og for å utforske klimaet på måter som ellers ikke er tilgjengelig.

- Trenden er soleklar

Samset sier at trenden over tid er soleklar: «jorda blir varmere».

- Jordas overflate har blitt om lag 0,2 grader varmere for hvert tiår siden 1970, og det vil den fortsette med i minst to-tre tiår til, nesten uavhengig av hva vi gjør med utslippene, siden det tar litt tid før dagens og framtidige kutt får stor effekt.

- På sikt kan vi stabilisere temperaturen tidligst rundt 2050, men noen særlig avkjøling før tidligst 2100 er ikke i tråd med hva vi vet om hvordan klimasystemet virker.

I sammenheng med at Hagen nevner flere nettsider som mener det motsatte av FNs klimapanel, svarer Samset at mandatet til FNs klimapanel er å vurdere og sammenfatte alt av fagfellevurdert forskning. Over 200 eksperter har vurdert over 17 000 fagartikler.

Les alt om klimatoppmøtet Les alt om klimatoppmøtet

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer