REAGERER: Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, er svært kritiskt til hvordan organisasjonen hun leder omtales av TV 2. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
REAGERER: Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere, Ann-Magrit Austenå, er svært kritiskt til hvordan organisasjonen hun leder omtales av TV 2. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Reagerer sterkt på TV 2-reportasje: - Påstandene er både uriktige og urimelige

NOAS mener den negative omtalen kan skade tilliten organisasjonen har blant asylsøkere i Norge.

(Dagbladet): Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, er svært kritisk til hvordan organisasjonen hun leder framstilles i TV 2-reportasjen «NOAS tjente millioner på Listhaug-kampanje – nektet å hjelpe familien de brukte».

TV 2-SAKEN: Reportasjen er sendt på tv og publisert på tv2.no. Foto: Faksimile
TV 2-SAKEN: Reportasjen er sendt på tv og publisert på tv2.no. Foto: Faksimile Vis mer

Kanalen fastslår blant annet at NOAS ikke ville gi økonomisk rettsbistand til en afghansk familie som nå er deportert fra Norge.

- Påstandene er både uriktige og urimelige. Det er ille fordi denne saken kan skade tilliten mellom asylsøkere og arbeidet til NOAS. Vi gjør det vi kan i alle sakene vi er inne i, basert på faglige vurderinger, sier Austenå til Dagbladet.

Samlet inn penger

I sakens kjerne finner man innsamlingskampanjen som NOAS samarbeidet med skuespiller Kristoffer Joner om i november i fjor, hvor Joner tok et oppgjør med retorikken til innvandrings- og integreringsminister, Sylvi Listhaug (Frp).

Listhaug brukte en artikkel fra The New York Times, som blant annet omhandlet oppskaleringen av bruk av tvangsretur i norsk asylpolitikk, og beskrev omtalen som «et viktig signal som når ut til hele verden».

New York Times fortalte historien til familien Mousavi fra Afghanistan som ble tvangsreturnert fra Norge i august i fjor, etter å ha bodd her i over fire år. Søsteren til gutten, Aghdas Mousavi (19), er det eneste familiemedlemmet som fortsatt bor i Norge. Hun forteller i TV 2-reportasjen at de føler seg brukt av NOAS, fordi hun mener at familien var en del av grunnlaget for de store pengesummene innsamlingskampanjen samlet inn.

- Brukt som symbol

TV 2 slår blant annet fast at «Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) spurte aldri familien Mousavi om å være en del av kampanjen, de sendte dem aldri noen takk etter å ha samlet inn fire millioner kroner, og de har avslått å gi familien juridisk bistand.»

Videre forteller TV 2 at «familien Mousavis advokat Sigrid Broch fastslår at familien ikke fikk noe igjen etter å ha blitt brukt som symbol på Sylvi Listhaugs strenge asylpolitikk i NOAS innsamlingskampanje før jul i fjor.»

Kampanjen skal ha sørget for over fire millioner kroner i støtte til organisasjonen.

- Ble gjort en kobling

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, nekter på spørsmål fra Dagbladet for at de har «brukt» familien til å samle inn penger.

- Nei, det har vi ikke. Ja, det ble gjort en kobling med familien i Facebook-innlegget til Joner, men det var «lik og del»-retorikken til Sylvi Listhaug som Joner først og fremst reagerte på. Innsamlingsaksjonen var basert på regjeringens kutt i rettshjelpmidler til asylsøkere og Listhaugs uttalelser om en stram politikk som rammer mange barnefamilier, sier Austenå, og viser til hvordan kampanjen var utformet:

Knappe ressurser

Ifølge Austenå har NOAS en gruppe av eksterne advokater, og egne saksbehandlere som gjør vurderinger og velger hvilke asylsaker som skal prioriteres for rettslig prøving gjennom gratis advokatbistand fra advokatfirmaer de samarbeider med. Til enhver tid er det være flere saker en det NOAS har ressurser til hjelpe til med, sier hun.

NOAS har vært i kontakt med og hjulpet den aktuelle afghanske familien, forteller Austenå.

- Vi har jobbet med deres sak tidligere. I fjor vår gjorde Utlendingsnemda (UNE) en ny vurdering av eldstesøsterens sak. Hun kom først til Norge alene, og fikk opphold etter ny behandling i UNE. UNE gjorde imidlertid også en egen vurdering av resten av familien, uten å varsle dem eller NOAS. Dette mener NOAS er i strid med UNEs plikt til å sørge for at enhver sak er best mulig opplyst, før beslutning fattes.

- Valgte å bruke egen advokat

Etter at foreldre og brødre ble pågrepet og internert på Trandum, samarbeidet NOAS og familiens advokat for å forhindre tvangsretur «før saken var rettslig prøvet», ifølge Austenå.

- NOAS tilbød familien å få saken vurdert for gratis rettslig prøving gjennom NOAS’ domstolsprosjekt (samarbeidet mellom NOAS og advokatfirmet Wiersholm red.anm.), men familien valgte å gå videre med advokaten de hadde skaffet selv, sier hun, og fortsetter:

- I og med at de takket nei til å ta saken gjennom vårt domstolsprosjekt, kunne vi ikke etterpå ta regningen for en privat advokat. Vi må prioritere de rettshjelpsmidlene vi har til å hjelpe i flest mulig saker hvor vi mener det er grunnlag for omgjøringsbegjæringer. Derfor må vi si nei til mange som kommer til oss for å få midler til advokatregninger, etter at de har valgt å prøve sin sak for retten sammen med en egen advokat, sier Austenå.

Jobber pro bono

Hun forteller at NOAS går gjennom rundt 1000 asylsaker hvert år.

- Vi går bare videre med 20 til 30 prosent av sakene. I hovedsak jobber vi opp mot utlendingsforvaltningen. For at vi skal gå til retten på vegne av asylsøkere må den være av prinsipiell interesse, og det må være rimelig utsikt til å vinne fram i retten. Her er vi avhengige av samarbeid med advokatfirmaer som Wiersholm, som legger ned en stor gratis innsats med saker som vi har forberedt, sier Austenå.

I TV 2s reportasje tirsdag mener generalsekretæren at uttalelsene hun kommer med «er kryssklippet». NOAS har ikke nektet familien rettshjelp, hevder Austenå.

- TV 2 har utelatt at familien hadde en mulighet til å bruke vårt domstolsprosjekt, men avslo. Det er også utelatt at vi forsøkte å stanse tvangsreturen av familien, sier Austenå.

- Forsøker å flytte fokus

Nyhetsredaktør i TV 2, Karianne Solbrække, kjenner seg ikke igjen i påstandene til NOAS.

- NOAS forsøker nå å flytte fokuset i saken. TV 2 sin sak handler om at Noas avslo bønnen fra familien om støtte til rettssak to ganger etter at de ble brukt i forbindelse med Joner-kampanjen. Dette reagerer både familien og advokaten på, og det må de få lov til å gjøre. Noas har fått et langt tilsvar både på tv og nett, og har alle muligheter til å svare for seg, skriver Solbrække i en e-post til Dagbladet.

- Austenå er på ingen måte kryssklippet. Det framgår tydelig av intervjuet i tv-reportasjen, at det er hele sekvenser med sammenhengende spørsmål og svar, fortsetter hun.

- Fikk et håp

TV 2 opplyser i reportasjen om at NOAS har vært involvert i familiens sak lenge før familien ble kastet ut, hevder Solbrække.

- Det TV 2 omtaler, skjer på et senere tidspunkt. Poenget i vår sak er at søsteren som sitter igjen i Norge fikk et håp om at NOAS skulle hjelpe dem videre i rettssystemet, etter at de fikk inn fire millioner kroner.

- I etterkant av kampanjen, opplevde i tillegg familien at folk ikke bidro til deres egen innsamlingsaksjon, fordi man trodde midler fra Joner-kampanjen skulle gå til Aghdas og hennes brødre, sier Solbrække.

- De er ikke i tvil

Redaktøren hevder at Kristoffer Joner brukte familien som et eksempel da han presenterte kampanjen til han og NOAS.

- Familien selv er ikke tvil om at NOAS har brukt dem. Et raskt google-søk viser at brødrene er omtalt både i kampanjen, og av andre medier som har dekket kampanjen. Hadde jeg jobbet i NOAS, ville jeg vurdert å ta kontakt med familien for å høre om det er noe de kan bistå med, sier Solbrække.