Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Reagerer sterkt på TV 2s «småbarnsmor»-tittel

Nina Holm Andersen snakket ut om Breivik-avhørene, men i nettsaken tituleres hun først som «småbarnsmor».

REAGERER: TV2.no-tittelen om drapsetterforsker Nina Holm Andersen får flere til å reagere. Foto: Skjermdump TV2.no.
REAGERER: TV2.no-tittelen om drapsetterforsker Nina Holm Andersen får flere til å reagere. Foto: Skjermdump TV2.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I onsdagens utgave av TV 2-programmet «Vårt lille land» forteller polititetterforsker Nina Holm Andersen om hvordan hun opplevde å avhøre 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik, og om hvilke metoder de brukte i avhør.

Samme kveld publiserte TV 2 en nettsak med sitater fra Holm Andersen, i tillegg til sitater fra Knut Jensen, leder av avhørsteamet og Asbjørn Rachlew, rådgiver under avhørene.

Mens de to mennene blir titulert med sine arbeidstitler, blir Holm Andersen omtalt som «småbarnsmor» i tillegg til drapsetterforsker.

Det har skapt reaksjoner og engasjement på sosiale medier.

- Hvorfor er det relevant? Anita Halmøy Wisløff startet en heftig diskusjon på Facebook med en kommentar:

«Priceless, TV2. Saken handler om en dyktig drapsetterforsker og om avhørsmetoder, ikke om småbarnsmødre i krevende yrker. Hvorfor er det relevant?»

Wisløff, som jobber som bookingagent for konserter, har tidligere debattert om kjønnsbalanse, den gang i norsk musikkbransje.

Grotesk kontrast - Artikkelen gir like mye mening dersom man bytter ut «småbarnsmor» med «drapsetterforsker», det er rett og slett ikke relevant. Det må selvsagt være en grotesk kontrast å ha barn hjemme, og snakke med en barnemorder. Dette kunne man gjerne utforsket nærmere, men da burde man identfisert familieforholdene til de andre etterforskerne som omtales også, sier Wisløff til Dagbladet.

Hun har vanskelig for å tro at TV 2 ville titulert en mann som «småbarnsfar» i samme setting.

- Slik det står nå kan det like gjerne tolkes dithen at det å sende inn en småbarnsmor var selve avhørsmetoden, og at det er dette som vekker internasjonal oppsikt. Den reelle nyheten er at hun for første gang snakker ut om hvordan det var å avhøre Anders Behring Breivik, sier Wisløff.

- Neppe samme for menn Også journalistikkprofessor Rune Ottosen ved Høgskolen i Oslo og Akershus har registrert nettsaken.

- Min spontane reaksjon er at samme vinkling neppe hadde blitt tatt i bruk hvis saken omhandlet en mannlig etterforsker, sier Ottosen.

Han påpeker at en rekke tidligere oppslag viser at kvinner og menn vurderes annerledes i mediene, og at karrierekvinner oftere kan vente seg spørsmål om jobben som relatert til familie og barn, spørsmål menn ikke automatisk får.

- Dette kan ses som en del av det samme mønsteret. Norske journalister har fremdeles et stykke å gå når det gjelder å behandle profesjonelle kvinner og menn på samme måte, sier professoren.

- Vanvittig omtale Twitter-bruker Lotte Bruun reagerer også sterkt på tituleringen i inngangen til TV 2-saken.

Hun laget spontant en manipulert versjon av en sak om Breivik-forsvarer Geir Lippestad, der «advokat» er byttet ut med «småbarnsfar».

- Jeg laget bildet for å belyse hvor vanvittig en slik omtale er. Det er helt utenkelig at Geir Lippestad ville blitt omtalt som en småbarnsfar i anledning hans arbeid som advokat for Behring Breivik, sier Bruun.

- De har ikke sett filmen TV2.no-redaktør Bård Espen Hansen viser til kanalens aktualitetsredaktør Gerhard Helskog for kommentar om saken.

Helskog ønsker å understreke at nettsaken er basert på et portrett av det han kaller «en av politiets mest suverene avhørere» i «Vårt lille land», og mener at tittelen småbarnsmor illustrerer den kontrastfulle situasjonen avhørene utgjør.

- Breivik trodde han skulle bli møtt av en gjeng store sterke menn som ville torturere ham. Isteden ble han møtt av en lavmælt, sivilisert kvinne som tok helt innersvingen på ham. Hun hadde nettopp vært på Sabeltann-forestilling med ungene sine da hun ble kalt inn for å avhøre mannen som hadde drept ufattelig mange barn. Det var en ekstrem situasjon der Holm Andersen representerte alle de humanistiske verdier Breivik ville ta livet av, sier Helskog.

- Men ville en mannlig politimann med små barn blitt framstilt på samme måte?

- Ja, selvsagt. Selvfølgelig! Fra Sabeltann med egne unger til å sitte overfor en barnemorder, det er jo en like ekstrem kontrast enten du er mann eller kvinne. De som klager her, har ikke sett filmen. Serien er tilgjengelig på TV 2 Sumo, og jeg vil oppfordre alle til å klikke seg inn og se hvordan Holm Andersen punkterte den pompøse Breivik og hentet informasjon ut av ham under helt ekstreme forhold, avslutter Helskog.

Var på ferie med barna Nina Holm Andersen skriver i en sms til Dagbladet at hun er kjent med at hun blir omtalt som «småbarnsmor» i TV 2s nettsak, og at hun i utgangspunktet ikke har reflektert så mye over det.

- Programmene «Vårt lille land» handler jo om ordinære mennesker som har en historie. I mitt tilfelle var jeg på ferie med barna mine den ene dagen og tilbake på jobb for å avhøre Anders Behring Breivik den neste, skriver Andersen.

Ut over det ønsker hun ikke å kommentere saken.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!